Малко история: знаете ли къде е летище „Шереметиево – 3”?

Малко история: знаете ли къде е летище „Шереметиево – 3”? Снимка: dirkdeklein.net

Така преди около четвърт век руснаците с чувство за хумор започнаха да наричат Червения площад в Москва, след като на него спокойно се приземи германският тийнейджър Матиас Руст с малкия си спортен самолет

Годината е 1987, 28 май. Хвърляйки в недоумение минувачите, на култовия площад се спуска Cessna 172. От самолета слиза 19-годишният тогава Руст и започва да раздава автографи, но само след 10 минути е арестуван. Оказва се, че малкият му летателен апарат е преминал безпрепятствено и без всякакво предупреждение въздушния контрол на СССР. 

Говори се, че доста ръководители и служители в съветската авиационна сигурност са се разделили по този повод с работата си. Делото срещу пилота започва на 2 септември 1987, с обвинения в хулиганство, застрашаване на живота на пешеходците в района, нарушаване на международните авиационни правила и незаконно преминаване на съветската граница.

В своя защита Михаел Руст твърди, че полетът му е бил призив за мир. Откритото за публика дело завършва само след два дни, като Руст е осъден на 4 години лишаване от свобода, но след общо 432 дни, включително с предварителния арест, на 3 август 1988 г. е помилван. 

Матиас Руст днес, снимка - thevintagenews.com

Противно на намеренията му да бъде вестоносец на мира, завръщайки се в Западна Германия, Руст се оказа в ситуацията на безумец, застрашил мирните отношения между Западна Европа и СССР. Германските власти отнемат разрешителното му да лети и той започва работа като медицински брат в болница. Глобен е със $ 105 000, заради търсенето, което германските и шведски власти оргинизират, смятайки, че е катастрофил, след като изключва комуникацията на самолета си и изчезва от радарите. 

През 1994 г. Руст - вече законно, се връща в Русия, където дарява значителна сума на дом за сираци. Продължавайки кариерата си на пътешественик,  обикаля света, жени се за дъщерята на богат търгонец на чай от Бомбай, приема будизма и се установява със съпругата си в Германия. Там издава мемоарите за своите пътешествия, описвайки разбира се, и кацането на Червения площад. Продава култовата си Cessna 172 на японски бизнесмен, но през 2008 г. Германският технически музей я откупва, излагайки я в залите си, където е и днес. 

Историята с щастлив край влезе в митологията за Студената война и Желязната завеса. Градските легенди на Москва разказват, че след случая, съветските власти започнали да заваряват решетките на водните шахти, опасявайки се от нахлуване с подводница... 

Днес подобен хумор е само далечен спомен за красивата мечта на един младеж да живее в свят без граници между „Изток” и „Запад” – една илюзия, която все повече изглежда невъзможна. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: