Климатичните промени: По-малко сняг, повече дъжд, по-опасни планини

Климатичните промени: По-малко сняг, повече дъжд, по-опасни планини Снимка: thethirdpole.net

Ново проучване установи, че по снежните зони в планините пада много повече дъжд, вместо сняг

Това причинява свлачища и внезапни наводнения, като последните месеци това се случи в Грузия, части от Индия, Непал и Пакистан. Освен проливните дъждове, по-топлото време топи по-бързо снежната покривка и ледниците, което засилва наводненията, а дъждовната вода разрохква почвата и я прави неустойчива.

„Нашите констатации са че екстремни количества дъжд падат на голяма надморска всисочина в доминирани досега от сняг региони на Северното полукълбо“, се казва в проучването, публикувано в списание Nature. Такива са заключенията и на Националния център за метеорологични изследвани на Франция, както и на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC), чийто доклад от 2019 г. предвиди този резултат от климатичните промени. 

Според метеоролозите, причината е, че в резултат на глобалното затопляне,  а изотермата на замръзване (линията, от която нагоре валежите падат като сняг), се е изместила по-високо. Това е по-силно изразено в Хималаите в сравнение с други планински региони като Алпите и Скалистите планини в северното полукълбо, заради допълнителни процеси, които променят моделите на вятъра и затоплят района на Хималаите три пъти по-бързо от средната скорост, с която се затопля планетата. 

Според метеорологичната станция в базов  лагер на връх Еверест, тази година от 1 юни до 10 август 75% от валежите в Хималаите са паднали като дъжд, при 32% през 2022, 43% през 2021 и 41% през 2020 г. 

Особено застрашени са индийските щати Утараганд и Химачал Прадеш, където този месец свлачищата и наводненията взеха десетки жертви, а речните брегове на много места са опасно подкопани. Според местните хора, регионът става неподходящ за живеене.

Експерти казват, че бедствията в чувствителната сеизмична зона се засилват и от необузданото развитие на инфраструктурата, в т.ч. пътища, тунели и водноелектрически съоръжения. Подобна е ситуацията в северен Пакистан, където Хималаите се срещат с планините Каракорум и Хиндукуш, както и в източните Хималаи в Непал - там само през този дъжджовен сезон са повредени 30 водноелектрически централи. 

В Швейцария също отбелязват екстремни климатични събития, по-бързо топене на ледници и по-бързото им придвижване надолу по планинските склонове. Учените усилено разработват варианти за спасяване на долините и населените места в тях от наводнения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: