Ще има ли ваканция между първия и втория срок

Ще има ли ваканция между първия и втория срок Снимка: pixabay

Педагогическият съвет на всяко училище ще решава самостоятелно дали да има ваканция между двата срока

Междусрочната ваканция е определена за 3 февруари, но тази година училищата сами ще определят дали да излязат във ваканция или да се учи онлайн, стана ясно от думите на Диян Стаматов, директор на столичното 119-о училище „Акад. Михаил Арнаудов" след съвещанието на МЗ, МОН и отрасловия съвет в образованието, съобщи Dariknews.bg.

Възможност за избор е предоставена тъй като някои училища са почивали на 22 декември, докато за други това е било учебен ден, коментира още Стаматов, който е и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ). 

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев най-вероятно на 4 февруари, първия ден от втория срок, ще се възобновят присъствените занятия на учениците от 7, 8 и 12 клас. Те обаче ще ходят на училище по график, за да не се събират повече от 40% от децата едновременно. След първите две седмици вероятно те ще бъдат върнати да се обучават дистанционно, а на тяхно място в училище ще застъпят 5, 6, 9, 10 и 11 клас.

Подробности и точна информация за връщането на големите ученици в клас ще има на 28 януари, сподели още доц. Кунчев пред NOVA. Условието всичко това да се случи е да се запази ниската заболеваемост, уточни още той. 

На срещата е била обсъдена и логистиката за учителската ваксинационна кампания, която започва на 25 януари. Ваксинирането ще стартира на някои места още в началото на другата седмица, а в София най-вероятно в началото на февруари, по думите на Стаматов.

Изготвят се два отделни списъка сред заетите в системата на образованието: на желаещите да се тестват и на тези, които искат да се ваксинират. Тестването и ваксинирането ще се извършват от РЗИ по всяка вероятност в училищните здравни кабинети.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: