Американска лотария ще връща „такси”, събрани с измама

Американска лотария ще връща „такси”, събрани с измама Снимка: elliott.org

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) уведоми Държавния секретариат по икономическите въпроси (SECO), че е в ход програма за възстановяване на част от средствата на стотици хиляди „ужилени”.

За „географския” обхват на измамата говори красноречиво механизмът на компенсиране – предвижда се засегнатите да получат парите си чрез чекове в САЩ и Канада, дебитни карти Mastercard в Обединеното кралство и плащания чрез PayPal в 50 други държави, съобщи FTC.

Измамната схема на лотарията Next-Gen върви от  2013 г., използвайки прост механизъм – „щастливец” получава имейл, че е спечелил голяма сума – напр. $ 2 милиона от лотарията, но за да я получи, трябва да плати малка такса, в размер от $ 9 до $ 140 в някои случаи. 

Примамени от реалистичната на вид сума за плащане, мнозина са я платили, но нито един от тях не е получил каквато и да била награда. По този начин са измамени стотици хиляди хора по цял свят, посочва swissinfo.ch, но в крайна сметка голяма част от тях се обръщат към компетентните органи. 

През 2018 г. FTC и Агенция за защита на потребителите започват в САЩ съдебно производство срещу компанията Next-Gen, която предлага и други лотарийни онлайн игри. В началото на 2019 г. Next-Gen сключи съдебно споразумение, съгласявайки се да предостави на Федералната търговска комисия почти $ 25 милиона за компенсации на измамените.

От SECO информираха, че FTC ще се свърже със засегнатите през следващите месеци, за да обработи молбите им за възстановяване на загубите. До момента списъкът на тези, които ще бъдат компенсирани, обхваща 244 745 души от цял свят.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: