Индийски работнички в чистотата удариха джакпота от местната лотария

Индийски работнички в чистотата удариха джакпота от местната лотария Снимка: indiatimes.com

С билет за 250 рупии, който купили през юни, в петък жените са спечелили 100 милиона рупии - $ 1.2 милиона

ВВС представя малкия колектив - десетте жени сортират боклука на домакинствата в квартал Малапурам в град Парапанангади, Керала и отделят отпадъците, които не са биоразградими. За работата си получават около 250 рупии на ден – от самите домакинства или от местна кооперация, когато успее да продаде разделените отпадъци. 

Парите, разбира се, не им стигат, за да свържат двата края и жените вършат и друга работа – помагат в строителството и поддържането на обществени тоалетни, почистват контейнерите за отпадъци, подменят ги и поставят нови на места, където виждат, че има нужда – но така или иначе, живеят от заем в заем, за да могат да осигурят прехраната и образованието на децата си. 

Затова решили да съберат пари и да си купят билет от лотарията – веднъж вече били спечелили 1000 рупии по този начин. Една от жените (всичките на възраст от 49 до 72-годишни), обаче нямала никакви пари и нейна колежка ѝ заела половината от своите 25 рупии, като се уговорили, че ако спечелят, ще разделят своя дял. 

„Късметът никога не е бил на моя страна“, казва „заемодателката”, чиято къща била отнесена от опустошителните наводнения, които удариха Керала през 2018 г. Сега тя планира да си построи къща и да изплати дълговете си.

Съдбата на другите жени не е много по-различна – една е загубила съпруга си от бъбречна недостатъчност, тъй като семейството не успяло да събере пари за трансплантация. На друга съпругът е безработен строителен работник, трета е заложила къщата си, за да събере пари за операция на дъщеря си.

След като платят държавните данъци, десетте индийки ще получат общо 63 милиона рупии и ще си разделят по 6.3 милиона рупии, като двете „кооперирани” ще поделят своята част. 

Най-интересното им решение е, че през уикенда, след като разбрали, че печелят, всички решили, че няма да напуснат работа – защото смятат, че това, което вършат, е важно за общността и „защото нашият колектив ни донесе този късмет”. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: