„Нашите президентски избори не са точно демокрация, а по-скоро скъпоструваща бюрокрация”

„Нашите президентски избори не са точно демокрация, а по-скоро скъпоструваща бюрокрация” Снимка: ТАСС

Така говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни пред New York Times (NYT) прогнозата си, че Владимир Путин ще бъде преизбран „с над 90 %” спечелени гласове

В последствие, пред руското списание „Подем”, Песков предупреди думите му да не бъдат тълкувани погрешно, тъй като Русия е демократична държава, което „казва в посланията си самият Владимир Путин”.

Една от любимите теми, на които Владимир Путин неизбежно ще се спре в предизборните си изяви, са традиционните руски ценности, подкрепени от много удобен „пример”, отбелязва NYT - окончателното закриване на Англо-американското училище в Москва, което повече от 75 години е в центъра на сътрудничеството между САЩ и Русия. Но „журналистическо разследване” на московска медия „откри”, че училището прави „ЛГБТ-пропаганда”, а през май  московски съд разпореди затварянето му „завинаги”, припомня NYT.

Друга предизборна поанта на Владимир Путин със сигурност ще бъде войната в Украйна, макар че Дмитрий Песков изглежда дори не смята за необходимо провеждането на предизборна кампания, тъй като „консолидацията на населението около настоящия президент е безпрецедентна и ако се кандидатира (!), той несъмнено ще бъде преизбран” за още 6 години.

Реално погледнато е така. Действително, през есента на 2022 г. при първата „частична” мобилизация, популярността на Владимир Путин падна до нива, недостигани повече от 30 години и „изведнъж – мобилизация, изведнъж войната се оказа в дома ни”, казва пред NYT Денис Волков, директор на Центъра за социологически изследвания „Левада”. Но неправителствената структура от 2016 г. е обявена за „шпионско свърталище” и „чуждестранен агент” така че социологическите ѝ изследвания за Кремъл са без значение. 

И независимо, че Владимир Путин повиши възрастта за мобилизация и че руснаците в стрес очакват втората ѝ вълна, според Дмитрий Песков, „в настоящия момент няма основания за споразумения за Украйна”, така че „специалната военна операция ще продължи в обозримото бъдеще”.

Освен това пред NYT Песков отрече, че Русия се стреми да заграби украинска земя: „Не. Ние просто искаме да контролираме всички територии, записани понастоящем като наши в нашата конституция”. След началото на войната, в списъка на руските региони фигурират Донецка и Луганска народни републики, плюс Харковска и Запорожка област, макар че части от тях се контролират от Украйна. 

Колкото до предстоящите президентски избори, Владимир Путин още не е обявил, че ще се кандидатира, но обеща да го направи „своевременно”. За сметка на това, според РБК, прездидентската администрация вече работи по поставената ѝ задача за изборите през 2024 г. да повиши изборните резултати на настоящия руски президент над постигнатите през 2018 г. 76% подкрепа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: