Ще купи ли Путин Африка?

Ще купи ли   Путин Африка? Снимка: masterok.livejournal.com

На форума „Русия – Африка” руският президент обеща безплатни и „търговски” доставки на зърно, храни, торове и оръжие и опрости на африканските държави милиарди долари дългове

За негова изненада обаче, щедростта му не предизвика възторг. Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса призова Владимир Путин да възобнови зърнената сделка и да не блокира украинските пристанища в Черно море. Рамафоса изрази своята благодарност за предложението на Русия да достави безплатно зърно на шест африкански страни, но подчерта, че участието в зърнената сделка е по-важно за тези страни от получаването на "благотворителна помощ", пише The Moscow Times, позовавайки се на стенограма от събитието, поместена на сайта на Кремъл.

„Предложихме да реализираме Черноморската зърнена инициатива, казахме, че бихме искали Черно море да бъде отворено за световните пазари. И не сме тук, за да искаме някакви подаръци за африканския континент. Разбира се, разбираме, че от щедрост сте решили да дарите зърно на някои африкански страни, които имат трудности. Ние се отнасяме към това с голямо уважение и го приветстваме. Но да постигнем някакви доставки от такъв тип не е основната ни цел тук”, каза Рамафоса.

Предложението, което Владимир Путин направи, включва безплатни доставки на зърно за Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея. Руският президент заяви, че Москва е готова "през ​​следващите три до четири месеца" да предостави на тези страни безвъзмездно 25 000 до 50 000 хиляди тона зърно. 

Putin promises grains, debt write-off as Russia seeks Africa allies | Russia-Ukraine  war News | Al Jazeera
Russia - Africa summit, снимка - aljazeera.com

Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва отхвърли предложението. „Много сме благодарни. Но в момента нямаме недостиг на зърно“, каза Мнангагва в кулоарите на форума. Според него Зимбабве е осигурена с храна и не се нуждае от допълнителни зърнени доставки. 

Москва „се изтегли” от участие в зърнената сделка на 17 юли и след това нанесе удари срещу украинската черноморска пристанищна инфраструктура и пристанищните силози за зърно, унищожавайки десетки хиляди тонове селскостопанска продукция. 

След като Украйна обяви, че търси начини да доставя зърно през румънски и български териториални води, обект на руска бомбардировка стана и дунавското пристанище Рени, а Кремъл „предупреди”, че Черно море не е безопасна зона, тъй като е „в непосредствена близост” до военните действия. 

Спирането на Черноморската иницатива от Русия вече повиши на цените на зърното, така че, „подаръкът”  ѝ би струвал доста скъпо на африканските държави. Безплатните доставки, обещани на Африка, биха покрили само част от нуждите на страните, докато осигуряването на останалите необходими количества по новите високи цени ще им струват с по над $ 100 милиона повече, обелязва в Telegram руското „Агенство. Новости”. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: