Възрастовата дискриминация при наемането на работа ще се увеличи

Възрастовата дискриминация при наемането на работа ще се увеличи Снимка: Pixabay

През следващите месеци дискриминацията на база възраст ще играе значителна роля.

Това се твърди в проучване по тази тема на Гордън Дал, професор по икономика в Калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ), и Матю Кнепър, професор по икономика в Университета Джорджия в Атина (САЩ). Изводите от изследването показват, че икономическата рецесия и нарастването на безработицата ще усилят дискриминацията по отношение на служителите над 50-годишна възраст.

Авторите са стигнали до заключението, че при всяко повишаване на равнището на безработицата с 1 процент, освобождаването на служители на основата на възрастта се увеличава с 4,8 процентни пункта. В тези условия опитните и следователно „добре платени“ работници губят работата си по-често от останалите и по-трудно намират нова.

Изследователите са използвали базата данни на Комисията за равни възможности за заетост в САЩ. Освен това са взели предвид и по-старо проучване от 2012 г., при което са разпращани фиктивни автобиографии на фиктивни жени от всички възрасти в различни икономически сектори през различни периоди от време. Те показали нагледно, че всеки път, когато местният процент на безработица се увеличава с 1 процент, процентът на повикване за интервю пада с 14 процентни пункта за жени на възраст над 50 години.

„Жена на 50 и повече години вижда шансовете си да бъде поканена за интервю за работа намалени с 6,8 процента, ако се състезава с други две жени, по-млади от нея. Това означава, че шансовете й да бъде назначена се стопяват с 63% в период на кризи в сравнение с нормалните времена”, твърдят авторите.

Въпреки че такава дискриминация е незаконна, повече или по-малко несъзнателните когнитивни пристрастия на работодателите си остават реалност.

Авторите не дават решение как може да се промени това явление, но смятат, че приоритетът е да се признае, че то съществува, и работодателите да осъзнаят, че в крайна сметка със сигурност от него страдат и те, както и всички останали.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: