Китай е готов да обсъжда мир в Украйна без участието на Русия

Китай е готов да обсъжда мир в Украйна без участието на Русия Снимка: aljazeera.com

Войната продължава, а Китай започва да преосмисля връзките с Русия, включитено мирен план, настояващ за пълно изтегляне на руските войски

Този уикенд Саудитска Арабия ще бъде домакин на втора международна конференция, която ще обсъди условията на възможно мирно споразумение между Русия и Украйна. Очаква се Си Дзинпин да изпрати на конференцията своя специален пратеник по въпросите на мира Ли Хуей, докато на първата подобна среща в Копенхаген през юни нямаше високопоставени китайски представители, казаха пред The ​​Wall Street Journal (WSJ) европейски и американски източници. Освен това, Китай държи на връзките си със Саудитска арабия, особено в сферата на енергетиката.

Както срещата в Копенхаген, и тази в Саудитска Арабия е инициатива на Украйна, която застава зад формулата за мир на Володимир Зеленски от края на 2022 г. Идеята на Киев за мир постепенно печели подкрепа в света, като украинските дипломатически мисии активно я разясняват и обсъждат, особено със страните от глобалния Юг, които остават неутрални по отношение на въоръжения конфликт. 

В Копенхаген украинската формула за национална сигурност също беше обсъдена и от западните държави, и от „приятелски” на Русия страни от БРИКС (Бразилия, Индия и Южна Африка), плюс Турция и Саудитска Арабия. Всички те потвърдиха участието си и в саудитската среща. 

Saudi Arabia, Ukraine sign $400m deals in Kyiv for aid | Arab News
Снимка - arabnews.com

Участието на Ли Хуей е рядка възможност за Китай и САЩ да обсъдят ситуацията в Украйна, тъй като Джейк Съливан, съветникът по национална сигурност на Джо Байдън, също ще бъде в Саудитска Арабия, отбелязва WSJ. 

Недоволството на Пекин от продължителната война започна да се забелязва след оттеглянето на Русия от зърнената сделка. Китай е най-големият купувач на украинска пшеница и царевица и настоява пред Съвета за сигурност на ООН, че зърнената сделка трябва да бъде подновена, предвид значението ѝ за световната продоволствена сигурност. 

Позицията на Пекин изясни и Дженг Шуан, заместник постоянен представител на Китай в ООН, който цитира дълъг списък от рискове, свързани с продължаването на конфликта в Украйна, като спомена три пъти използването на ядрени оръжия и продоволствената сигурност. За разлика от речта му пред ООН през март, когато Шуан обвини САЩ в „русофобия“, този път той призова за "бързо прекратяване на огъня и политическо решение".

Все пак китайската реторика "запазва достатъчно двусмисленост, за да може Китайската комунистическа партия да каже по-късно, че никога не е подкрепяла войната на Путин", казва пред WSJ Франсоа Годман, специален съветник във френския мозъчен тръст Institut Montaigne.

Русия няма да участва в конференцията в Саудитска Арабия, припомня The Moscow Times: първо Кремъл поиска да научи повече за инициативата, а след това говорителката на руското външно министерство Мария Захарова разгорещено заяви, че „това не е среща на дипломати за изработване на политически решения, а измама, чиято цел е да се събере антируска коалиция“.

Русия сама унищожава възможността да влияе върху обсъждането на въпрос, който я засяга, отбелязва в Telegram канала си руският политолог Абас Галямов, бивш сътрудник на Путин в писането на речите му, обявен понастоящем от Кремъл за „чуждестранен агент”. Той посочи, че на конференцията в Саудитска Арабия ще участват около 30 държави, включително „приятелските” страни от БРИКС и дори Иран, но не и Русия, чиято „неадекватност стана доста уморителна за всички“. Според политолога, светът вече „не иска да слуша жалките руски глупости, които напълно игнорират фактите“. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: