Само за година населението на Япония е намаляло с рекордните 800 хиляди души

Само за година населението на Япония е намаляло с рекордните 800 хиляди души Снимка: indiatimes.com

Спадът е регистриран във всичките 47 японски префектури, докато броят на чуждестранните жители достигна нов връх от почти 3 милиона души

Публикувани вчера от Министерството на вътрешните работи и комуникациите, данните разпалиха дискусии за нарастващата роля на не-японците в страната с все повече възрастни хора, отбелязва AFP. Общото население на Япония е 125,41 милиона души, като в сравнение с 2022 г., японците са с 0.65% по-малко, докато жителите с чужд произход са около 2.4%. Нарастването на техния брой също е рекордно, отбелязвайки скок с 10.7% в сравнение с 2022 г. 

Японското население достигна върха си през 2008 г. и от тогава насам плавно, но непрекъснато намалява. Миналата година в страната са регистрирани рекордно малкото 771 801 раждания.

Премиерът Фумио Кишида обяви, че да се справи с намаляващата раждаемост за него е една от основните му политически цели и обеща през следващите три години да осигури годишно финансиране от около 3,5 трилиона йени ($ 25,2 милиарда) за нов пакет грижа за децата, включително парични стимули за раждане и отглеждане на деца, плюс надбавки и увеличени субсидии за висше образование.

Кабинетът на Кишида одобри миналия месец и план за добавяне на нови категории работни места, които могат да се заемат от чужденци, с перспектива да получат разрешение за постоянно пребиваване. Този ход е голяма промяна в страна, известна със своята затворена имиграционна политика, но загрижена за намаляващото и застаряващо население.

Експертите казват, че предложените мерки са предимно допълнително финансиране и не са насочени към решението на основните проблеми - повишаване на заплатите, по-добри условията на труд, по-добри условия за интегриране на малцинствата, включително популациите с неяпонски корени и по-мащабно привличане на чуждестранни работници.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: