9 начина да използвате нестандартно корковите си тапи

9 начина да използвате нестандартно корковите си тапи

Ако обичате вино, вероятно имате чекмедже или торба, пълна с тапи от вино, които чакат да намерят нова причина да съществуват

Без значение дали са от композитен, синтетичен или естествен корк, е абсолютно възможно да вдъхнете живот на всеки от тези дребосъци по същия начин, както те са вдъхнали живот на виното, на което сте се наслаждавали.

В зависимост от това какви са личните ви хобита и нужди, изскачащите тапи за вино все още могат да имат функционално присъствие в дома ви, което няма нищо общо с корковите дъски или стенните пана (въпреки че и двете са доста готини).

Ето някои от най-креативните и функционални начини за повторно използване на тапите от вино, след като дните им на запечатване на бутилки са приключили.

 

1. Стабилни маси

Клатещите се маси и столове са просто ужасни. Ако клатенето не заплашва да разлее напитката ви, постоянно ви кара да се чувствате така, сякаш масата ще се преобърне. Можете да поправите всички тези колебливи неволи с парче от винена тапа. След като определите правилната дебелина за фиксиране на проблемния крак, залепете го към дъното на крака на масата. И готово! Вече можете да се насладите на стабилно седене.

2. Риболовни поплавъци

Любителите на живота на открито обикновено търсят начини за намаляване, повторна употреба и рециклиране. Това е цялата концепция за любов към Земята в нейното най-чисто състояние. Те също така обичат да си цапат ръцете и да правят нещата сами. И идва редът на винените тапи, от които стават чудесни риболовни поплавъци. Някои методи за поплавък с винена тапа са по-сложни от други, изискващи няколко прости инструмента, боя и може би малко украшения, за да ги направят привлекателни за рибите. Други поплавъци се нуждаят от малко повече от тапа и нещо, което да ги фиксира към въдицата. Зависи от вида риба, която ще ловите.

3. Саксийки за сукуленти

Малките саксии за сукуленти от винени тапи създават очарователни и щадящи Земята начини да оживите перваза на прозореца си. Всичко, от което се нуждаете, за да изпълните този проект, са тапи от вино, бормашина, чакъл за аквариум, почва за саксии и малки сукуленти. Можете също така да залепите магнит към тапата, за да можете да ги прикрепите към хладилника или друга магнитна повърхност. Когато растенията станат твърде големи за тапите (което ще отнеме известно време), просто ги пресадете в по-големи саксии. След това повторете с нови сочни резници.

4. Дръжки за чекмеджета

Понякога всичко, което е необходимо, за да освежите външния вид на един шкаф или мебел, са няколко дребни акцента. Мнозина се обръщат към дръжките на чекмеджетата, за да постигнат този вид. А дръжките за чекмеджета от тапи за вино са модерен, но ретро начин за повторно използване на тези тапи. Освен това се правят лесно: изискват се само бормашина с малко свредло, ръчна отвертка и достатъчно тапи за вино и декоративни копчета, за да се свърши работата.

5. Игленици

Има причина таблата за обяви обикновено да са направени от корк – щифтоветесе забиват лесно в корк. По този способ, запалените шивачи могат лесно да претворят тапите за вино в игленици. Толкова е лесно, колкото да залепите една до шевната машина. Ако искате да бъдете изключително креативни, можете да боядисате и украсите корковите тапи, използвайки битови материали.

6. Поставка за бижута

Също като при иглениците, тапите за вино са идеалният дом за обеци, особено с щифтове, които са толкова малки, че лесно могат да се изгубят. Поддържайте най-дребните си бижута добре организирани, като залепите няколко тапи на дъска, след което ги окачите на стената. Пъхнете обеците и другите си бижута си в тапа или между тапите, докато не ги носите.

7. Щипки за опаковки

Омръзна ли ви да купувате щипки за пликове чипс само за да изчезват постоянно от килера? Пренастройте запаса си от тапи за вино и създайте свои собствени щипки за чипс безплатно. Просто използвайте макетно или бръснарско ножче, за да срежете тапата по дължина на около половината до две трети от ширината. След това я плъзнете върху сгънат пакет с чипс, за да запазите свежестта. Това работи най-добре със синтетични коркови тапи, защото те държат пликовете най-здраво затворени.

8. Подпалки за огън

Ето един проект само за тапи от естествен корк. Ако лагерувате редовно или имате огнище, подгответе няколко тапи предварително, за да са готови като ви потрябват. Поставете корковите тапи в мейсънова стъкленица с размер 1 литър и ги покрийте с 91 процента изопропилов алкохол. Оставете ги да киснат поне 72 часа. Извадете тапите и ги съхранявайте в торбичка с цип и ги използвайте при необходимост, за да запалите огъня си, както и да го поддържате по-ярък и по-дълго горящ.

9. Етикети за растения

Дори и най-добросъвестният градинар от време на време забравя какво е засадил. Бъдете напълно в крак с това как расте градината ви с лесни етикети за растения от коркови тапи. Напишете името на всяко растение отстрани на тапата, след което го забийте върху градинско колче. Поставете го в земята до съответното растение и се насладете както на външния вид, така и на функционалността на този лесен трик.

А ето и нещо важно

Някои хора казват, че раздробени тапи от вино са добра алтернатива на мулча, но експертите от Ботаническите градини на Университета на Вашингтон не са съгласни. Те съветват да не го правите, тъй като винената тапа идва от дървото корков дъб, Quercus suber, което е основно водоотблъскващ материал, наречен суберин. Тъй като мулчът обикновено се прилага около растенията, за да привлече и позволи на водата да проникне в почвата, не е интуитивно да се използва водоотблъскващ корк.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: