Селфи в Италия? Помислете пак!

Селфи в Италия? Помислете пак! Снимка: petapixel.com

Снимките, с които искате да запазите спомените си от вълнуващото пътешествие из Апенинския полуостров и да се похвалите в социалните мрежи, може да ви струват скъпо, предупреждава Euronews

Малкото крайбрежно градче Портофино на италианската Ривиера е гореща туристическа точка, но и все по-популярен пейзаж в социалните мрежи, като хаштагът #portofino натрупа 1,2 милиона публикации в Instagram. Градът има малко над 400 жители, но през летния сезон привлича над 25 пъти повече туристи. 

Това води до пренаселени улици и задръствания, но особено заплашителна категория са любителите на селфита, които позират навсякъде, блокирайки възлови места като градския кей, централните улици, тротоари, паркове и алеи. 

За да реши ситуацията, кметът на Портофино въведе две „червени зони”, в които всеки, забелязан "да се мотае" твърде дълго между 10:30 сутринта и 18:00 часа, рискува глоба от € 275. В изявление за The Times of London кметът заяви, че мярката има за цел да сложи край на „анархистичния хаос” и да предотврати инциденти между индивидуални туристи, организирани групи с автобуси или пътници, бързащи да се върнат на своите круизни кораби. 

Друг сериозен аргумент е, че туристическите тълпи са непреодолима пречка за екипите на спешна помощ, затруднени да обслужват не само посетителите на градчето, но и местните жители. Забраната ще действа до края на курортния сезон, който в Портофино е 15 октомври. „Целта не е да направим мястото по-ексклузивно, а да позволим на всеки да се наслади на нашата красота“, казват от градската администрация, която „изпробва” мярката още през Великденските празници.

Портофино не е единственият италиански град, който се бори със свръхтуризма. Миналото лято по супер-известната жинописна 35-километрова отсечка между градчетата Виетри сул Маре и Позитано на крайбрежието на Амалфи беше въведена система за преминаване, „филтрираща” автомобилите на четни и нечетни дати според номерата им. Изглежда, че ограничението ще остане и това лято, отново от юни до септември, така че пътувайки натам, внимавайте да не пропуснете предупредителните знаци и да си „спечелите” глоба.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: