Ще бъде ли наказана Гърция, ако Frontex я изостави?

Ще бъде ли наказана Гърция, ако  Frontex я изостави? Снимка: punchng.com

Мощната гранична агенция на ЕС определено обмисля такъв ход

Реакцията е предизвикана от последната трагедия с потъналото рибарско корабче с мигранти на 14 юни, когато беше доказана смъртта на 82 души, 104 бяха спасени, а над 500 се смятат за изчезнали, припомня Euronews. Заради тази шокираща равносметка, на срещата на управителното тяло на Frontex миналата седмица, висш служител по основните права е предложил агенцията поне за известно време да се изтегли от Гърция, съобщи Le Monde.

Гръцките власти бяха силно критикувани за корабокрушението, като според мнозина са могли и е трябвало да действат по-бързо, за да помогнат на мигрантите на борда на очевидно застрашения кораб. Оцелели казват, че гръцката брегова охрана се е опитала да вземе плавателния съд на буксир, но необичайният ход само е засилил люлеенето на корабчето. 

Гръцките власти отричат това да се е случило. От Frontex обаче са скептични и заявиха, че са инициирали „доклад за сериозен инцидент“, който разглежда потенциални нарушения на човешките права в реакциите на Гърция при извънредната ситуация.

Какво ще стане, ако Frontex реши да изостави Гърция? В момента в страната и по островите ѝ работят 518 офицери и друг персонал на Frontex, които разполагат с 11 кораба и 30 патрулни коли. Изтеглянето на този ресурс би поставило Гърция пред сериозен икономически проблем, но според експерти по международно право, много по-сериозният риск е петното върху репутацията на страната като държава, в която се нарушават човешките права.

„Това може да изпрати сигнал, че Гърция не е в крак дори с базовите норми на ЕС за миграцията“, коментира специализиран юрист. Същевременно, експертът посочва, че изтеглянето на европейската гранична агенция от Гърция е парадокс, защото така ЕС няма да има поглед върху дейността на гръцките гранични сили и няма да може да си позволи какъвто и да е натиск върху гръцкото правителство в посока на по-хуманните действия спрямо мигрантите и спазването на международното право.

Гърция от своя страна, ще има оправданието, че без Frontex е претоварена и не може да патрулира ефективно външната граница на ЕС – ход, който би обезсмислил в голяма степен самото съществуване на Frontex. Остава агенцията да прецени, дали желанието ѝ да вземе позиция и да покаже, че действа решително, няма да донесе повече вреди, отколкото ползи. 

Ако има добра новина във всичко това, то е, че както Гърция, така и Италия, и всички европейски страни „на първа линия” за мигрантите, ще бъдат безкомпромисни в искането си за цялостна, всеобхватна и единна мигрантска политика на територията на ЕС, отчитаща реалните параметри както на охраната на европейските граници, така и на миграцията и проблемите, които поражда в най-рисковите страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: