Гневът превзе Париж (обновена)

Гневът превзе Париж (обновена) Снимка: gpb.org

Арестуваните вече са най-малко 150

Втора нощ продължиха протестите, предизвикани от фаталната полицейска стрелба срещу 17-годишен шофьор, застрелян от упор, след като не спира при знак от екип на пътна полиция, а натиска педала. Видео, публикувано в социалните медии и малко по-късно от AFP, показва двама полицаи, които се опитват да спрат автомобила, а единият е насочил оръжието си към шофьора.

Втора нощ протестиращите в западното парижко предрадие Нантер, където се случи фаталният инцидент, издигаха барикади, палиха коли, хвърляха самоделни запалителни средства, разбиваха и разграбваха магазини. Протестът зарази и предградие в Лил, където хора нахлуха в кметството и се опитаха да запалят сградата.

Убитият младеж е от френско-алжирско семейство, отбелязва ВВС, и смъртта му прибавя още един мрачен детайл в черната статистика, която показва, че сред убитите при сблъсъци с пътна полиция от 2017 г. насам, ясно преобладават чернокожи или араби. 

Мнозина се опясяват, че насилствената смърт на тийнейджъра от Нантер ще разпали с нова сила чувството за неравенство и убеждението, че полицията преднамерено се насочва към предградията. Сякаш се повтаря ситуацията от 2005 г., когато Париж дълги седмици остана блокиран от безредици, заради смъртта на двама младежи, които бягаха от полицията. 

Тревогата се чувства на всички равнища. Френският президент Еманюел Макрон провежда кризисна среща, определяйки насилието като "неоправдано". Той призова за „часове на уважение към скръбта и почит към жертвата”, посочвайки, че има места и институции, които ще се заемат със случилото се. Френският вътрешен министър Жералд Дарманен нарече продължаващия протест "нощ на непоносимо насилие срещу символите на републиката".

В изявлението си пред телевизията от тази сутрин, говорителят на френското правителство Оливие Веран посочи, че случаят, белязал цяла Франция, трябва да се разглежда според принципите на републиката.  „Снощните протести няма да излекуват или да въздадат справедливост, а вместо това атакуват нашата република. Но не републиката е в ареста. Републиката не е убила този млад мъж. Ако нашата правосъдна система сметне за необходимо, някои ще бъде изправен пред правосъдието и едиствено нашата република може да гарантира, че ако този човек бъде признат за виновен, ще бъде наказан“, каза Оливие Веран.

Полицаят, стрелял срещу 17-годишния шофьор, е в ареста с обвинения в предумишлено убийство, но твърди, че животът му е бил в опасност. Полицейският синдикат призовава да бъде считан за невинен, докато съдът не постанови обратното.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: