Eвропейските страни се подготвят за горещините

Eвропейските страни се подготвят за горещините Снимка: upi.com

Перспективата за повишаване на температурите с до 2°C до края на века изглежда все по-илюзорна и климатолозите вече прогнозират затопляне с до 4°C

Така е поне за Европа, тъй като термометрите в старият континент изглежда се покачват най-бързо, отбелязва Euronews. Миналата година Франция преживя най-горещото си лято от 1900 г. насам и сега се подготвя за бъдеще, в което екстремното време може да стане нещо обичайно. „Не можем да избягаме от реалността на глобалното затопляне, така че трябва да се подготвим за неизбежните му ефекти върху нашата страна и живота ни“, предупреди министърът на екологичния преход Кристоф Бешу.

В края на май френското правителство започна обществена консултация, която ще продължи до края на лятото, за да се разработи пътна карта и цялостен план за адаптиране към климатичните промени, който трябва да е готов в края на годината. Според министър Бешу, документите ще се съобразят с „по-песимистичния, но реалистичен сценарий“, т.е., затопляне с до 4°C. 

Това може да означава горещи вълни в продължение на два до три месеца, по-продължителни суши в южната и западната част на страната, но и по-екстремни валежи в северна Франция. Страната има горчив опит от 2003 г., когато опустошителната гореща вълна причини около 15 000 смъртни случая и оттогава действат множество предпазни мерки, но не и цялостен национален план. Част от него е и проекта до 2025 г. Сена да се превърне в плаж по цялото ѝ протежение през Париж.

В началото на юни правителството на Испания обяви, че ще забрани работа на открито в периоди на екстремни горещини. Решението е взето след смъртта на уличен чистач от топлинен удар по време на работа в периода на горещата вълна в Мадрид миналото лято. Освен това, работещите на открито са застрашени и от бъбречни увреждания, тъй като се дехидратират, така че се вземат мерки за обилно предоставяне на вода. Много работодатели обмислят разделено или алтернативно работно време в по-хладните часове.

Extreme Heat Wave | | santamariatimes.com
Снимка - santamariatimes.com

Германия също започва национална програма за реагиране при горещини, подчертавайки положителния пример на Франция. Наречен Plan Canicule, проектът на германското правителство включва система за ранно предупреждение от горещини с четири цветови нива, съобразно температурата. Здравеопазването се подготвя за бързо реагиране и целева помощ на болни и възрастни хора. Проектират се обществени охладителни системи, повече сенчести и прохладни места в градовете, по улиците се монтират автомати за вода, а общините ще предлагат услута „охлаждане на сгради”. През следващата седмица министерството на околната среда започва работни срещи с представители на различните сектори, за да включи идеите им в националния план за защита от горещините.

В по-голямата част от Европа през последните 20 години средно само в около 5 % от часовете са измерени температури над 26,5°C. Водещи са Андалусия, Южна и Източна Испания, Италия и части от източното Средиземноморие. Но с глобалното затопляне подобен климат превзема и Централна Европа, а макар и по-ограничено - и Северна Европа, където носи тежки рискове, защото хора и животни не са адаптирани към по-високите температури. Най-често въвежданите мерки са безплатна вода на обществени места, засенчени пространства и дежурни медицински и доброволчески екипи. Обсъжда се и опитът на Канада от миналата година с душове по улиците.

В трудовия модел на по-богатите европейски страни е в ход процес на механизиране на тежкия труд на открито. Разбира се, това носи своите заплахи за сигурността на работните места, но правителствата, заедно с Международната конфедерация на синдикатите (ITUC), оглеждат от всички страни инициативите за защита от горещата вълна и сушите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: