Италия ще отдели 7,8 милиарда евро за защита от сушата

Италия ще отдели 7,8 милиарда евро за защита от сушата Снимка: iStock.com

Още през февруари във водоемите в Италия остана твърде малко вода, а синоптиците дадоха прогноза за мощна суша - като миналата година

Правителството ще инвестира 7,8 милиарда евро в дейности за справяне с бедствието.


Няколко седмици сухо зимно време породиха сериозни опасения за настъпването на гореща вълна - същата като миналото лято, съобщава Ройтерс, позовавайки се на италианското министерство на околната среда и енергийната сигурност. Правителството обмисля указ за мерките за борба със сушата, каза шефът на ведомството Джилберто Пикето-Фратин.

„Всички вярваме, че са необходими превантивни мерки, които се оценяват на 7,8 милиарда евро“, каза министърът. Според него през следващите месеци приоритет за властите е „да осигурят достатъчно вода за задоволяване на нуждите на италианските граждани и бизнеса, особено в селското стопанство“.

Той съобщи, че ефективността на използването на водата трябва да бъде подобрена. Така в някои региони на Италия течовете от водоснабдителната мрежа надхвърлят 50%, докато средното за страната е 37%. „Повече не можем да си позволим такова разточителство“, добави той.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: