Столтенберг: НАТО е готов да се защити срещу всяка заплаха от Минск и Москва (обзор)

Столтенберг: НАТО е готов да се защити срещу всяка заплаха от Минск и Москва (обзор) Снимка: malaymail.com

Генералният секретар на НАТО предложи на предстоящата среща на върха в Литва да се обсъдят защитни мерки за страните от Алианса, особено тези, които граничат с Русия и Беларус

„Изпратихме кристално ясно послание до Москва и Минск, че НАТО е тук, за да защити всеки свой съюзник и всяка територия на страните, част от Алианса“, цитира Euronews вчерашното изявление пред пресата на Столтенберг, който отбеляза и риска Лукашенко да приеме Евгений Пригожин, и "веорятно част от силите му". 

Същевременно Русия продължава атаките срещу цивилни обекти в Украйна. Вчера при руски удар срещу популярния ресторант Ria Pizza в Краматорск загинаха  12 души, сред които три деца, а най-малко 56 бяха ранени, в това число трима гости от Колумбия - известният писател Хектор Абад, политикът Серхио Харамильо и журналистката Каталина Гомес. Спасителите все още търсят хора под развалините на разрушената сграда, съобщи в Telegram Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна. 

Украинският министър на отбраната заяви, че в контраофанзивата все още не са се включили всички военни резерви. „Когато се случи, всички ще го видите...“, каза  днес пред Financial Times Олексий Резников. Така той коментира критиките за бавния напредък срещу руската армия, подчертавайки, че предстои вклюването на основните украински части, обучавани на Запад и оборудвани с модерна техника на НАТО. 

В дните след опита за метеж в Русия, отново се усложни ситуацията на руските емигранти в Европа. Мнозина от тях твърдят, че са противници на режима на Кремъл и настояват за подкрепа. Други признават, че нахлуването на Русия в Украйна за тях е станало повод да осъществят отдавнашните си планове да се преместят в Европа. 

„Нашият президент, правителство, режима – не можем да променим нищо. Ако опитаме, рискуваме затвор. Безсмислено е”, казва пред Euronews руснак, емигрирал седмица преди войната в Литва. Според него, правителствената политика в много голяма степен е натрапена силово на руснаците, но признава: „Когато разберат, че съм от Русия, лицата на хората се променят“.

„Франция прави всичко по силите си“, казва руски адвокат и активистка по правата на човека, установила се в Париж като бежанец през 2015 г. Тя не забелязва промяна в отношението към нея, но критикува сънародниците си: „Руснаците идват във Франция, но не искат да участват в антивоенна дейност. Искат да имат всичко и да не правят нищо“.

Според адвокатката, повечето руснаци смятат, че не носят отговорност за политиката на Кремъл и не без основание се въздържат от публични прояви, защото винаги има опасност „руското посолство да ги залови” и да изпаднат в „лоша ситуация“.

Много европейски правителства в последните месеци алармират за активизиране на шпионските дейности от страна на руските дипломатически представителства в Европа. Широката европейска общественост все повече негодува срещу охолния живот на руския елит из цяла Западна Европа. Неприемлив е и фактът, че въпреки визовите ограничения, през 2022 г. над 600 000 руски граждани са получили шенгенски визи. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: