Ще помогнат ли климатичните данни за решаването на проблема с обезводняването на реките

Ще помогнат ли климатичните данни за решаването на проблема с обезводняването на реките Снимка: pixabay

Все по-честите засушавания заплашват водните ресурси на континента, принуждавайки страните да търсят нови начини за адаптиране на своето население и икономики.
Към 1 юни 2018 г. 4,5% от европейските реки стигнаха до рекордно ниско ниво от 1991 г. Месец по-късно техният брой нарасна до 10,8%, а до 20 октомври достигна 35,9%. Сухото лято изтощи основните водни артерии на континента, а аномалната горещина само ускори изпаряването на влагата, като доведе до още по-големи загуби на вода.

Тази година, според Службата за изменение на климата в Коперник (C3S), умерена до тежка суша се наблюдава в голяма част от Централна Европа още от април и продължава в много региони до края на юни.

Според експерти от ведомството 2020 г. е станала третата поред суха година.

Засушаванията могат да станат нещо обичайно в бъдеще. Очаква се те да станат още по-чести към средата на века, което е заплаха за редица сектори на икономиката - от вода и електричество, до речен транспорт и селско стопанство.

Очаква се средиземноморският субрегион, който вече страда от недостиг на вода, да бъде най-силно засегнат от последиците от сушите, свързани с изменението на климата“, заявиха пред Euronews експерти от Съвместния изследователски център (СИЦ).

С ускоряването на глобалното затопляне намаляването на речните потоци в региона ще се наблюдава все по-често и ще продължава по-дълго."

Учените смятат, че повишаването на глобалната температура само с три градуса ще доведе дотам, че още 11 милиона души и 4,5 милиона хектара земя ще страдат годишно от суша, което преди това се е случвало само веднъж на всеки 10 години.



Според учени от Бирмингамския университет е необходимо да се вземе предвид факта, че в реките постъпва по-малко стопена ледникова вода. По-високите температури през последните три десетилетия, както и по-малкото сняг, доведоха до намаляване на площта на ледената покривка в Алпите с около 54% ​​в сравнение с 1850 г. Дългосрочните прогнози прогнозират по-нататъшно намаляване на ледената шапка.

Спадът на нивата на водата също така води и до спад в доходите на бизнеса и населението. Електричеството, селското стопанство, производството, водоснабдяването и много други сектори на икономиката зависят от постоянния поток от прясна вода.

През 2018 г. ниските нива на водата в Рейн я направиха непроходима за повечето видове кораби, което затрудни транспортирането на стоки и доведе до спад в производството.

Въпреки че това е било сезонно явление, според говорител на Централната комисия за корабоплаване по Рейн, ниските нива на водите имат далеч по-големи икономически последици, отколкото в минали години, когато индустриалната и транспортната дейност бяха по-малко интензивни.

Според неотдавнашен доклад германската корабоплавателна индустрия е претърпяла загуби от 2,4 милиарда евро.

Според скорошно проучване на експерти от СИЦ, в случай на реализацията на най-лошия климатичен сценарий, загубите от засушаването могат да се увеличат 5 пъти, но мерките за смекчаване ще помогнат за намаляване на това число наполовина.

Въпреки това, когато се правят прогнози за нивото на водата в реката, е необходимо да се вземат предвид и други фактори. Според експерти на СИЦ все още няма информация за това колко вода се консумира за потребителски нужди, както и за въздействието на отклоняването на подземните води върху нивото на речния отток.

Най-предизвикателният компонент на хидрологичните модели е оценката на въздействието на човешките дейности върху водния баланс, особено в големи пространствени мащаби.

Разширяването на способността ни да моделираме тези фактори значително ще намали нивото на несигурност в процеса на мониторинг и прогнозиране на сушите
“, казват експертите на СИЦ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: