Експерти се научиха да получават електричество директно от въздуха

Експерти се научиха да получават електричество директно от въздуха Снимка: ferra.ru

Това може значително да намали цената на електроенергията

Във въздуха около нас е скрито огромно количество енергия и учените намериха начин да я използват, съобщава New Atlas.

Изследователи от Масачузетския университет в Амхърст са разработили метод, позволяващ извличането на енергия от въздуха с помощта на обикновен перфориран нанофилм, изработен от различни материали.

Технологията е основана на използването на различни заряди върху филма за създаване на ток, аналогично на начина, по който облаците пораждат мълнии. Ключовият момент при този метод е размерът на порите във филма.

"Ние разбрахме, че способността за генериране на електричество от въздуха - това, което наричахме "ефекта Air-gen" - се оказва универсална: буквално всеки материал може да извлича електричество от въздуха, стига той да притежава определено свойство", казва Юн Яо, доцент по електротехника и компютърно инженерство в Масачузетския университет в Амхърст.

Новото изследване включва два слоя нанофилм. Горният слой има отвори, по-малки от 100 нанометра. Това действа като сито, задържащо водните молекули на повърхността, докато те не се промушат през порите.

Когато тези молекули се събират върху горния филм, те генерират естествен електрически заряд, който е по-голям от заряда върху долния слой на филма. Дисбалансът между двата слоя ефективно създава електричен ток, подобен на този, който се образува при мълния в облаците.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: