По-кратка работна седмица и в Словения

По-кратка работна седмица и в Словения

По-качествена работа и повече свободно време

Сред предимствата на този модел са по-ясни граници между работа и личен живот, по-малко стрес и по-голяма производителност, въпреки намаляването на работните часове от 40 на 32.

Все повече словенски фирми мислят за съкращаване на работната седмица.
 

Ето в кои държави 4-дневната работна седмица се увенча с успех:

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Служителите в 61 компании са работили средно по 34 часа на седмица или четири дни между юни и декември 2022 г. През това време те са получавали текущата си заплата. От тях, 56 компании, или 92%, са избрали да продължат да работят по същия начин, като 18 от тях за постоянно.

Редица участници в експеримента заявяват, че задържането на работа и набирането на персонал са се подобрили по време на процеса.

ИСПАНИЯ

Лявото правителство на Испания стартира пилотен проект през декември, за да помогне на малките и средни индустриални компании да съкратят работната седмица с поне половин ден, без да намаляват заплатите, в опит да повишат производителността.

Телекомуникационният гигант в страната Telefonica отделно предложи на служителите си 4-дневна работна седмица, но в замяна на намаление на заплатите с 12%.

ИТАЛИЯ

Най-голямата италианска банка Intesa Sanpaolo миналата година предложи на служителите опция за четиридневна работна седмица със запазване на заплата от този януари. Това е първият подобен ход от голям италиански работодател.

В Intesa заявиха, че обмислят съкращаване на работната седмица, за да ограничат растящите си сметки за електроенергия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: