Търговията ни с Китай е в пика си - 4.1 млрд. долара за 2022 г.

Търговията ни с Китай е в пика си - 4.1 млрд. долара за 2022 г. Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Китайската народна република се нарежда на второ място сред експортните ни партньори извън Европейския съюз, веднага след Турция.

През 2022 г. двустранната търговия между България и Китай достига пикова стойност от 4.1 млрд. щ.д. Китайската народна република се нарежда на второ място сред експортните ни партньори извън Европейския съюз, веднага след Турция. 

Стокообменът между двете страни в периода 2011-2021 г. възлиза на над 25 млрд. щ.д. Това стана ясно по време на среща между министъра на иновациите и растежа Александър Пулев и посланика на Китайската народна република у нас Н. Пр. Дун Сяодзюн.

Мивистър Пулев каза, че България получава редица запитвания от азиатски компании, които искат да използват страната ни като платформа да продават на общия европейски пазар.

На срещата беше обсъдена активната политика на България да създаде предпоставки за привличането на мащабни производства за над 1 млрд. евро с фокус върху автомобилния сегмент и други приоритетни сектори. Министър Пулев запозна посланика на Китай с усилията на България да отключи административен и финансов ресурс за обособяване на индустриални зони, с които да се привлекат големи международни инвеститори, които да бъдат ключови за българската икономика и създаването на работни места.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: