Автомобилната промишленост у нас с оборот от 4,3 млрд. евро

Автомобилната промишленост у нас с оборот от 4,3 млрд. евро Снимка: Министерство на икономиката

На официалната церемония връчиха наградите „Инвеститор на годината“

Автомобилната промишленост у нас отчита оборот от 4,3 млрд. евро като осигурява 11% от Брутния вътрешен продукт на страната. 

Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на официалната церемония по връчване на наградите „Инвеститор на годината“. По думите му през изминалата година в аутомотив сектора оперират над 300 компании, които осигуряват близо 67 000 работни места.

Министър Стоянов връчи наградата в категория „Инвестиция в разширяване на бизнеса“ на „Витте Аутомотив България“ ЕООД. Компанията е сред технологичните лидери в областта на мехатронните системи за заключване. Продуктите им се използват от много от водещите автомобилопроизводители.

Икономическият министър посочи и няколко отделни примера, които показват, че България продължава да е сред най-атрактивните инвестиционни дестинации в региона и то на фона на толкова много глобални предизвикателства.

В събитието участваха президентът на Република България Румен Радев, вицепремиерът по социалните политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, министри, заместник-министри, представители на ръководството на Българската агенция за инвестиции и др.

Българската агенция за инвестиции организира за 17-а поредна година официалните награди „Инвеститор на годината“. По време на събитието се отличават най-значимите инвестиционни проекти, реализирани през 2022 година. Отличията се връчват на компании, направили значима стъпка в развитието си чрез устойчиви и ефективни инвестиции, разкрили нови работни места и заложили на внедряването на високи технологии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: