Известният бизнесмен Брайън Джонсън е убеден, че може да се подмлади

Известният бизнесмен Брайън Джонсън е убеден, че може да се подмлади Снимка: dirt.com

Продължителността на живота през последния век и половина се е удвоила, но това, което преживяваме в късните си години, може да се промени, избягвайки опустошителния упадък на силите ни

За да не допусна такава съдба, нова индустрия обещава революция в дълголетието с техники, за които се твърди, че водят до по-здравословен и по-дълъг живот. Бизнесът с хранителните добавки просперира, с твърдения за успешна борба с клетъчната дегенерация и с риска от всякакви болести. Проучванията на тази процъфтяваща индустрия все още се колебаят между двете крайности – дали открива нови граници на медицината и просто прави пари. 

Известният с технологичния си бизнес Брайън Джонсън е убеден, че може да се подмлади и харчи около $ 2 милиона годишно в опити да намали биологичната си възраст, която е 45 години. Според него, има основателна причина всеки от нас го прави, тъй като възрастта е най-рисковият фактор за заболявания. За Джонсън обаче „надбягването” с годините се е превърнало в спорт. В луксозния му дом за $ 5.7 милиона във Венис Бийч, Калифорния, една от спалните му е обзаведена като клиника и в нея Джонсън веки ден прекарва часове наред. 

Става в 5 часа сутринта, първата му закуска е след един час, а втората – която е последното му хранене за деня – в 11 часа преди обяд. Останалите вещества, които влизат в организма на Брайън Джонсън, са прецизно подбрани 54 хапчета – комбинация от хранителни добавки и лекарства, назначени след куп изследвания. В програмата влизат още тежък спортен режим, медицински наблюдения и лечебни процедури. Така например, след лазерно лечение кожата му е с 22 години по-млада – най-добрият резултат на „подмладяване” в тялото му.

Tech entrepreneur, 45, spends $2m a year on reverse ageing to achieve body  of an 18 year old: 'Horrifying'
Един ден на Брайън Джонсън, снимка - news.yahoo.com

Естетиката обаче е само малка част от целите, макар кожата да е най-големият ни орган, припомня Джонсън. Предвид успешния му бизнес с устройства, наблюдаващи и записващи мозъчната активност, както и постиженията му в електронните разплащания, работата вече не му отнема много време. Мнозина смятат начина му на живот за безрадостен, както и че очевидно не всеки може да си го позволи – или да го приеме. Но въпреки че може да изглежда странен, подходът му е на верен път

„Дълголитието ни зависи в 93% от начина ни на живот и само в 7% от генетиката ни. Въз осново на данните, с които разполагам, мога да предположа, че ако живеем здравословно, бихме могли да стигнем до 95 години в добро здраве”, казва Ерик Вердин, главен изпълнителен директор на The Buck Institute for Aging Research.

Големият въпрос, който Вердин и други учени изследват, е какво означава здравословен начин на живот? Упражненията например – достатъчна ли е една ежедневна разходка, или говорим за активен спорт? Или пък храненето – постенето и гладуването ли са по-важни или избягването на захар? А добрият нощен сън? Много хора вече навиват алармите си не за да ги будят, а за да им напомнят да си легнат навреме.

Ерик Вердин е съгласен, че „всеки поставя летвата, където сметне за добре”, но личната му рецепта са "много упражнения, известно гладуване, добър сън, много социални връзки, съвсем малко алкохол". Съветът му е поне 14 часа от денонощието да не се приема никаква храна, което „има дълбок ефект върху вашия метаболизъм”

Важно е също с напредването на възрастта да следим сигналите на тялото си, за да уловим евентуалните болестни симптоми и да ги лекуваме своевременно. Анкета на ВВС установи, че почти всички, които работят в областта на науката за дълголетието, са „обсебени” от идеята за добър сън и носят повече от един тракер – умен часовник или друг уред, проследяващ състоянието им.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: