Търсят се доброволци за помагачи на алпийски фермери в затруднено положение

Търсят се доброволци за помагачи на алпийски фермери в затруднено положение Снимка: swissinfo.ch

Ако искате да прекарате една нетрадиционна ваканция във високите Алпи, но и да бъдете полезни, можете да предложите помощта си на малки семейни алпийски ферми, в които не достига работна ръка.

През настоящия активен селскостопански сезон около 90 планински семейни ферми имат нужда от помощ, пише swissinfo.ch. Търсят се общо 700 доброволци, които да се включат в сезонната работа на фермерски семейства, пострадали от заболяване, злополуки или лошо време. На допълнителна работна ръка ще се радват и семейства, които очакват дете, или им предстоят неотложни строителни и ремонтни дейности.

С набирането на доброволците се е заел швейцарският клон на благотворителната организация „Каритас”. Според обявата, добре дошли са психически и физически здрави хора на възраст от 17 до 70 години, които могат да подадат ръка на фермерите в затруднение. Другото условие е да не се страхуват от селскостопанска и обща физическа работа и да оценят възможността да се потопят в един нов свят. Организацията припомня, че с доброволната помощ са започнали стотици приятелски контакти, развили се в последствие в приятелства за цял живот. 

Няма ограничения за националността на доброволците – всички са добре дошли, но трябва да имат предвид, че ще помагат на ферми с особено ниски доходи. Спешната сезонна селскостопанска работа е много – трябва да се прибере реколтата, да се почистят нивите от камъни и плевели, да се коси трева, да се балира сеното, да се доят кравите, да се съберат и нацепят дърва за зимата, да се поправят покриви, огради, обори... Както е известно, селскостопанската работа няма край, а и не е лека. 

Фермерите, които ще получат помощ, от своя страна на драго сърце ще споделят с доброволците опита си във високпланинското селско стопанство и производството на местни селскостопански продукти. Тази форма на взаимополезен селски туризъм не е нова, но пандемията я преустанови. Това лято отново пристигат малки групи, но все още не стигат за всички нуждаещи се. 

Някои от доброволците са превърнали преживяването в традиция, която практикуват ежегодно, възползвайки се от възможността да променят ежедневието си и да бъдат полезни на земеделските стопани сред чистата природа и красотата на алпийския пейзаж, в сърдечна атмосфера  и на „диета” от проста, но чиста храна. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: