Европейска държава иска да си сътрудничи с Китай въпреки САЩ

Европейска държава иска да си сътрудничи с Китай въпреки САЩ Снимка: https://www.pikist.com

Сърбия стана първата европейска страна, която поиска да си сътрудничи с Китай въпреки САЩ и заплахата от санкции от тяхна страна, пише Ройтерс. По този начин Белград се надява да развие собствената си икономика.

 

Сътрудничеството ще засегне инфраструктурата, енергетиката, телекомуникациите (в рамките на цифровия „път на коприната" - компонент на националната инициатива „Един пояс - един път"). В частност Сърбия планира да реализира два проекта с китайската компания Huawei, попадаща под санкции в САЩ поради обвинения в предаване на данните на потребителите на разузнавателни служби. Единият проект се отнася до създаването на нова мрежа от широколентов интернет в страната, а другият – до развитието на „умни градове".

 

В бъдеще Белград планира да си сътрудничи с Huawei в областта на 5G и през 2021 г. възнамерява да обяви търг за развитието на честоти, което е особено чувствителна тема за САЩ и Евросъюза, които през последните месеци активно (в това число и законодателно)  изтласкват китайската корпорация от пазара на 5G.


 

Помощник-министър на търговията, туризма и телекомуникациите на Сърбия Ирини Релин при това заяви, че правителството възнамерява да спазва всички разпоредби и нормативи на ЕС, разписани да осигурят равен достъп до пазара за всички играчи и гарантиращи правото на всеки производител за закупуване на оборудване от произволен доставчик. Националните бази данни, по думите на висшия чиновник, са надеждно защитени от външна намеса.

 

Сътрудничеството с Китай, срещу който се води активно противопоставяне от страна на САЩ, и по-специално с компанията Huawei, не се вписва в политиката на ЕС, чийто член се стреми да стане Сърбия. По време на посещението си в Словения на 13 август държавният секретар на САЩ Майк Помпео поощри властите в страната за разполагане на собствена 5G мрежа, независеща от Китай. По-рано властите във Великобритани забраниха на Huawei да се занимава с разработването на  местни 5G мрежи и да доставя оборудване на други компании.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: