Защо и как се шегуваме на Първи април

Защо и как се шегуваме на Първи април Снимка: indianexpress.com

Денят, в който можем свободно „да преметнем” някого, има дълга традиция като „Ден на глупостта” в Европа, а и в много страни по света.

За произхода му се спори, посочва Euronews. В древен Рим са празнували  „Хилария” („радостно“ на латински), когато хора от простолюдието се маскирали като благородници, пародирайки превзетото им поведение. Пролетният „Празник на глупаците” е сресновековна традиция в много европейски култури, включваща основно карнавал, отново с цел безнаказани шеги с по-висшите класи. 

„Реваншът” на благородниците е отбелязан в първото документирано споменаване на Деня на глупостта в хумористична фламандска поема от 1561 г., която описва как благородник разиграва своя слуга, възлагайки му безсмислени задачи, като в края на всяко „задание”, се извинява, че се е пошегувал. 

Данни за Деня на глупостта дава и статия на първа страница в лондонски вестник от 2 април 1698 г., която гласи: „Вчера няколко души бяха изпратени до Тауър, за да наблюдават къпането на лъвовете“. Макар че подобен ритуал в съществуващата тогава зоологическа градина в лондонската кула никога не е бил извършван, тази шега се повтаря и „взема жертви” до средата на ХIХ век. 

Различните държави имат свои уникални първоаприлски традиции. Във Франция, Белгия, Италия и френскоговоряща Швейцария лепят хартиени риби по гърбовете на „жертвите” и бягат, крещейки „Априлски шаран”. В Англия шегите са разрешени до обяд, а който „просрочи” това време и продължи с веселите уловки, се обявява официално за Априлски глупак.

В Шотландия първи април продължава два дни. Първият е Gowkie Day – денят на кукувицата, когато се осмиват набедени рогоносци. Традицията на втория ден - Tailie Day - е да се окачи незабелязано живописна опашка на съответното място на набелязаната жертва. В Ирландия традицията е да се възлагат глупави задачи – изпращат някого с писмо на адрес, там го прочитат и го препращат на следващ адрес и т.н., докато някои съжали „пощальона” и му покаже написаното в писмото - „Изпратете глупака при някой друг“.

Public Domaine
Френска първоаприлска картичка от началото на миналия век, снимка - Euronews

В Нидерландия съседите се замерят с херинги, крещейки „haringgek“ („херинга глупак“). Германците разиграват своята Априлска шега (Aprilscherz), разказвайки възмутителна, но изцяло измислена история за някого и се наслаждават на ефекта, когато повярвалият вдигне скандал на набедения. В Гърция вярват, че ако на първи април излъжете някого успешно, ще имате късмет през годината. Денят на глупостта в Португалия не е първи април, а неделята преди Великия пост, когато португалците замерят с брашно минувачите под прозорците им. 

BBC може да се похвали с достоен първоаприлски „челен опит” с репортажа си от 1 април 1957 г., в който съобщава, че швейцарските фермери са прибрали рекордна реколта от спагети. Показани са и снимки на берачи на спагети по дърветата. Материалът е предизвикал такъв огромен интерес, че авторите са признали шегата си още на следващия ден. ВBC повтаря опита и през 2008 г., пускайки трейлър на несъществуващия филм „Чудесата на еволюцията” (Miracles of Evolution), който показва пингвини, възвърнали способността си да летят. 

Някои големи компании също допринасят за традицията. Така на 1 април 2017 г. Virgin Atlantic разкри своето изобретение „Dreambird 1417“ – самолет с огъващи се крила, които не само го движат напред „като птица”, но и „генерират енергия за нуждите на пасажерите на борда”. 

САЩ имат приноса си с първоаприлското изявление на Ричард Никсън от 1992 г. по Националното обществено радио, в което 37-мият президент на САЩ "заявява", че отново ще се кандидатира за Белия дом, близо 20 години, след като избира да подаде оставка, пред сигурния импийчмънт заради Уотъртейт. Новината предизвикала национална вълна от възмущение, докато не се разбрало, че „гласът” на Никсън е актьор, а съобщението – шега.

Хубаво е, разбира се да се посмеем, но не бива да бъдем и лековерни, предупреждават медиите, особено предвид „хватката” фалшивата новина да се крие сред реални факти – както например тази по-горе за замерянето с херинга в Нидерландия... Всъщност, в страната на лалелата не са чували за този „обичай”, но звучи достоверно сред другите, нали?

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: