Тръмп заведе дело срещу CNN

Тръмп заведе дело срещу CNN Снимка: https://pixabay.com/

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заведе дело за клевета срещу CNN и поиска обезщетение от 475 милиона долара

„Телевизионният канал не само представяше ищеца в негативна светлина и игнорираше цялата положителна информация за него, CNN се опита да използва огромното си влияние като предполагаемо „надежден“ източник на новини, за да опетни ищеца в съзнанието на своите зрители и читатели, за да му нанесе политическо поражение", се казва в документа, изпратен до федералния съд във Флорида.

Според делото „кулминацията е, че CNN си приписва заслугата за „елиминирането на Тръмп“ на президентските избори през 2020 г.“

Адвокатите на Тръмп в документа твърдят, че „подривната кампания на CNN за очерняне и обида на ищеца само се засили през последните месеци, тъй като CNN се опасява, че ищецът ще се кандидатира за президент през 2024 г.“

The Hill отбелязва, че за да докажат клевета, правителствени служители и други обществени фигури трябва да предоставят доказателства, че журналистите са действали с действителна злоба или явно незачитане на истината в репортажите си. На практика това е много трудно да се докаже в САЩ. Например The New York Times не е загубил нито едно дело за клевета за повече от 50 години.

Тръмп, още по време на мандата си като президент, критикува тези американски медии, които се смятат за близки до Демократическата партия, и ги нарече "фалшиви новини".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: