Когнитивните функции у хората спадат много по-късно, отколкото се смяташе досега

Когнитивните функции у хората спадат много по-късно, отколкото се смяташе досега

Учени от Медицинския център към университета в Утрехт определиха възрастта на влошаване на ефективността на мозъка при хората

 Оказа се, че когнитивните функции намаляват много по-късно, отколкото се смяташе досега. Резултатите от съответното изследване са публикувани в списанието Nature Neuroscience.

Учените направиха серия от прецизни измервания, използвайки електродна решетка, поставена върху мозъка на някои пациенти с епилепсия в подготовка за операция. Чрез стимулиране на области от мозъка с електрически ток, специалистите могат да видят кои региони не реагират правилно. Всички тези данни са събирани в продължение на 20 години.

Те открили, че връзките в мозъка стават все по-бързи и по-бързи с течение на времето, от два метра в секунда при деца на четири години до четири метра в секунда при хора на възраст между тридесет и четиридесет години. В същото време фронталният лоб, отговорен за мисленето и изпълнението на задачи, се развива по-дълго от зоната, която контролира движението.

В резултат на това екипът заключава, че функциите на мозък намаляват по-късно, отколкото се смяташе досега. Предишни теории твърдяха, че това се случва след 25-годишна възраст, докато новите доказателства сочат, че това се случва на възраст между 30 и 40 години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: