COVID-19 може да ни лиши от способността да разпознаваме лица

COVID-19 може да ни лиши от способността да разпознаваме лица Снимка: esoreiter.ru

Такава "лицева слепота" в медицината се обозначана с термина прозопагнозия (prosopagnosia, от гръцки: prosopon – „лице“ и agnosia – „незнание“).

Ени (името е избрано като псевдоним с цел защита на конфиденциалността) притежава качеството за нормално разпознаване на лицата, преди да бъде диагностицирана с COVID-19 през март 2020 г. 

След няколко дни тя започва да се възстановява от болестта, но след няколко месеца при нея започва рецидив. Изследване установява, че към нарастващия списък от проблеми вече може да бъде добавена"лицевата слепота" (прозопагнозия), съобщава Еsoreiter.ru.

В новото проучване са интервюирани повече от 50 други пациенти, страдащи от продължителен COVID и на болшинството от тях им е по-трудно да идентифицират познати лица.

"Лицата са като размити образи, като вода в главата ми", обяснява Ени, описвайки как опитът да запомня лице сега като прилича на молба да възпроизведете китайски йероглиф само след едно поглеждане, когато не сте запознати с езика.

Преди това 28-годишната художничка, работеща на непълен раотен ден, трябва да поглежда обекта си може би веднъж на всеки 15 до 30 минути, докато работи върху портрет. Сега на Ени й се налага постоянно да се връща назад.

Невропсихолозите от колежа в Дартмут - Мари-Луиз Киселер и Брад Дюшейн провеждат серия от тестове върху Ени и потвърждават, че проблемите й с разпознаването са свързани с конкретни дефекти в паметта на лица, а не с по-широки проблеми.

Но Ени също така изпитва проблеми с навигацията в позната обстановка, има затруднения с ориентацията и е принудена да разчита на Google Map, за да се придвижва с колата си. Трудностите при навигацията са често срещани и при други хора с прозопагнозия.

По време на инфекцията Ани загубва обонянието и вкуса си, има затруднения с дишането и висока температура в продължение на няколко дни. След рецидива проблемите с разпознаването на лицето и навигацията са придружени от други продължителни симптоми на COVID, включително умора, проблеми с концентрацията и мозъчна мъгла. По-късно тя също така развива проблеми с равновесието и мигрена.

Поради проблеми със застраховката Ени не е правила изследване с ядрено-магнитен резонанс.

"Нашето проучване подчертава проблемите с възприятието, свързани с разпознаването на лица и навигацията, които могат да бъдат предизвикни от COVID-19 – това е нещо, за което хората трябва да знаят, особено лекарите и другите медицински специалисти", призовава Дюшейн.                                     

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: