В САЩ не успяха да се споразумеят за използване на разпознаване на лица на летищата

В САЩ не успяха да се споразумеят за използване на разпознаване на лица на летищата

Някои сенатори са против

Двупартийната опозиция се противопоставя на използването от Управлението за сигурност на транспорта на САЩ (TSA) на технологията за разпознаване на лица на контролно-пропускателните пунктове на летищата, съобщава PBS. 

Водена от сенаторите Джеф Мъркли, Джон Кенеди и Роджър Маршал, група от 14 законодатели настоява за ограничаване на програмата, позовавайки се на проблеми с конфиденциалността.

Сенаторите твърдят, че преди по-нататъшното внедряване на програмата е необходимо да се осигури надзор от страна на Конгреса. В писмо до ръководството на Сената те поискаха да се включат ограничения за използването от TSA на технология за разпознаване на лица в законопроекта за възобновяване на дейността на Федералното управление за гражданско въздухоплаване. 

"Тази технология представлява значителна заплаха за нашата неприкосновеност на личния живот и гражданските свободи", се казва в писмото, те се застъпват за прекратяване на нейното развитие.

Въпреки това, TSA твърди, че разпознаването на лица "подобрява безопасността, ефективността и удобството за пътниците". В свое изявление агенцията твърди, че технологията е "доказала своята ефективност" и се планира да бъде внедрена във всички 430 летища в цялата страна.

В момента системата за разпознаване на лица работи на 84 летища в САЩ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: