Заловиха призрачна подводница с три тона кокаин в Тихия океан

Заловиха призрачна подводница с три тона кокаин в Тихия океан Снимка: dialogo-americas.com

На плавателния съд са открити двама души в тежко здравословно състояние и телата на други двама, които не са оцеляли при рисковия подводен наркотрафик.

Подводницата е заловена край бреговете на Колумбия, съобщи cbsnews.com. На двамата оцелели е оказана първа помощ. По думите на представител на колумбийския флот, чиито служители са заловили плавателния съд, пострадалите вероятно са се отровили от токсичните изпарения при повреда в горивната система на подводницата. 

Плавателният съд, дълъг около 15 метра е превозвал кокаин на стойност над $ 87 милиона, казват колумбийските служби. Според военноморските сили на Колумбия, корабът е пътувал за Централна Америка и залавянето му е спряло разпространението на над 6 милиона дози кокаин, предназначени за нелегалния пазар. 

Спасените мъже, двете жертви и иззетите наркотици са предадени на пристанищните технически служби в колумбийския град Тумако, където ще започне разследване на случая, разпоредено от главната прокуратура на страната.

Трафикантите в региона често изпозват така наречените "наркоподводници" за транспортиране на наркотици, доказвайки за пореден път огромния финансов потенциал на наркобизнеса. Миналата година колумбийският флот залови полупотопяем кораб с 4 тона кокаин на стойност около $ 150 милиона. Понякога трафикантите предприемат и по-дълги подводни маршрути. През 2019 г. бреговата охрана на САЩ залови подводница с 5.5 тона кокаин на стойност над $ 165 милиона. 

Морските дестинации на мощните латиноамерикански наркокартели обаче стават все по-мащабни. В началото на февруари в рамките на т.нар. "Операция Hydros” новозеландската полиция, митниците и военните, в сътрудничество с международни партньорски агенции за наблюдение на подозрителни плавателни съдове, заловиха във водите край Нова Зеландия над 3.5 тона кокаин. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: