Швейцарско село живее над барутен погреб от Втората световна война

Швейцарско село живее над барутен погреб от Втората световна война Снимка: menafn.com

Въпреки правителственото решение оръжейният склад с 3500 тона амуниции да се изнесе и районът да се изчисти, проектът буксува заради нерешени финансови проблеми.

През 2020 г. експерти прецениха, че подземното депо с боеприпаси и експлозиви на швейцарската армия представлява опасност за хората в село Митхолц, Централна Швейцария, припомня swissinfo.ch. Тогава се  реши оръжейният склад да бъде освободен, а селото и прилежащите райони да претърпят специализирано почистване, планирано да продължи около 10 години. 

Според властите обаче, финансовата криза не го позволява. Спряно е и компенсирането на 50 семейства, живеещи в непосредствена близост до подземното хранилище, които до 2025 г. трябва да напуснат жилищата си. Плановете са държавата да изкупи къщите им в рисковия периметър и с тези средства хората да се устроят на ново място, но за момента и тази програма не е осигурена финансово.

Макар че швейцарското правителство одобри за целта общ бюджет от CHF 2,59 милиарда, от министерството на отбраната казват, че траншът за текущата година в размер на CHF 50 милиона е блокиран

Според швейцарската обществена телевизия SRF, това се дължи на факта, че Комисията по политиката за сигурност при Камарата на представителите се нуждае от повече време, за да вземе решение за осигуряването и разпределението на бюджета в условията на настоящата финансова нестабилност.

Местните хора припомнят, че в подземното депо за амуниции в Митхолц, построено по време на Втората световна война, през 1947 г.  експлозия е убила девет души. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: