Макрон призова французите да събират дъждовна вода

Макрон призова французите да събират  дъждовна вода Снимка: Стопкадър Euronews

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че в страната е настъпил „край на изобилието от вода“ и призова нацията да опазва този ресурс на фона на рекордната суша

 Държавният глава посети годишната селскостопанска изложба в Париж, където изтъкна необходимостта, по-специално, от по-добро събиране на дъждовната вода, намаляване на течовете във водопроводните мрежи и по-добро разпределение на използването на питейна вода.

"Нацията трябва да направи по отношение на водата това, което беше направено в областта на енергетиката, подобен план на трезвеност. Необходимо е всички ние - граждани, индустриалци, служби, местни власти, фермери - внимателно да управляваме този ресурс, който става оскъден. За това казах в края на лятото, че дойде краят на изобилието. Затова трябва да преминем към трезво поведение в нашата практика", призова президентът на републиката.

Франция преживя поредния период на засушаване, продължил повече от месец, което е зимен рекорд.
 

Еманюел Макрон също така предупреди, че търговска сделка между ЕС и страните от латиноамериканския континент би била „невъзможна“, ако те не спазват същите екологични ограничения като европейците. ЕС се надява да ратифицира договора през следващите месеци. През юни 2019 г. беше постигнато принципно споразумение между страните, но оттогава окончателните текстове не са финализирани и ратифицирани.

Търговският и икономически съюз МЕРКОСУР обединява Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай.

Euronews
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: