Спасителна операция в Австралия заради заседнали китове на брега на остров Тасмания

Спасителна операция в Австралия заради заседнали китове на брега на остров Тасмания Снимка: maxpixels.net

Спасителна операция е започнала във вторник заради стадо китове, които са заседнали в пясъчните плитчини на остров Тасмания, южно от Австралия.

Около 270 кита са заседнали в плитчините в понеделник близо до западните брегове на град Страхан. Биологът от Морската програма за опазване на дивата природа Крис Карлиън заяви, че вероятно около една трета от заседналите животни са вече мъртви.

Мениджърът на австралийската правителствена организация Tasmania Parks and Wildlife Service, Ник Дека, съобщи, че специалистите и спасителите обсъждат най-подходящия метод, по който да помогнат на заседналите китове.

Ще опитаме да освободим няколко от заседналите животни днес и ако начинът, по който го направим, се окаже успешен, то ще продължим. Ако не се получи, ще търсим други варианти", заяви Дека пред репортери, цитиран от Euronews.

Цялата спасителна операция зависи от това как китовете ще реагират, когато успеем да ги върнем обратно във водата. Първо връщаме няколко от животните във водата, оценяваме поведението им и на база това ще решим какви ще са следващите ни стъпки", допълни биологът Крис Карлиън.

Длъжностни лица заявиха, че спасителната операция може да отнеме до няколко дни, по инормация на Euronews.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: