
Учени споделиха откритие, което ще зарадва любителите на кафе с мляко
- Здравеопазване
- Текст:

Изследователи от Университета в Копенхаген изследват взаимодействието на кофеиновата киселина и млечния протеин и стигат до извода, че те оказват синергичен ефект един върху друг, засилвайки антиоксидантното въздействие. По този начин сутрешното кафе има смисъл да се разрежда с мляко, съобщава 4PDA.
Изследването се провежда като част от изучаването на полифенолите. Анализирайки взаимодействието на кофеиновата и хлорогенната киселина (двата основни полифенола на напитката) и на цистеина (ключов млечен протеин) при въздействие върху имунните клетки в лабораторни условия, учените са изненадани от резултата.
Полифенолите, обогатени с млечен протеин, се оказват два пъти по-ефективни за предотвратяване на възпаления в имунните клетки в сравнение с монополифенолите.
Засега учените наблюдаваг тези противовъзпалителни ефекти само при експерименти върху изолирани клетки. Следващият етап ще бъдат животните, а след това и хората.
"Доколкото хората не поглъщат толкова много полифеноли, много изследователи умуват над това как да капсулират полифенолите в протеинови структури, които подобряват усвояването им от организма. Тази стратегия има допълнително преимущество за засилване на противовъзпалителното действие на полифенолите", казва Мариан Нисен Лунд, водещ изследовател в проучването.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Започва производството на дрехи, които не трябва да се изхвърлят

Литва се включи в коридор за транзит на украинско зърно до балтийските пристанища

Гренландски жени искат обезщетение от Дания заради насилствен контрол на раждаемостта

Шарл Мишел: Русия предаде арменския народ

Калифорниец ще съди Илон Мъск за това, че милиардерът го е нарекъл неонацист

NASA удължи легендарната космическа мисия New Horizons до 2029 г.

Живот сред природата – идилия или кошмар?

Европа ще проучи вредата от добива на криптовалута за природата и климата
