
Учени споделиха откритие, което ще зарадва любителите на кафе с мляко
- Здравеопазване
- Текст:

Изследователи от Университета в Копенхаген изследват взаимодействието на кофеиновата киселина и млечния протеин и стигат до извода, че те оказват синергичен ефект един върху друг, засилвайки антиоксидантното въздействие. По този начин сутрешното кафе има смисъл да се разрежда с мляко, съобщава 4PDA.
Изследването се провежда като част от изучаването на полифенолите. Анализирайки взаимодействието на кофеиновата и хлорогенната киселина (двата основни полифенола на напитката) и на цистеина (ключов млечен протеин) при въздействие върху имунните клетки в лабораторни условия, учените са изненадани от резултата.
Полифенолите, обогатени с млечен протеин, се оказват два пъти по-ефективни за предотвратяване на възпаления в имунните клетки в сравнение с монополифенолите.
Засега учените наблюдаваг тези противовъзпалителни ефекти само при експерименти върху изолирани клетки. Следващият етап ще бъдат животните, а след това и хората.
"Доколкото хората не поглъщат толкова много полифеноли, много изследователи умуват над това как да капсулират полифенолите в протеинови структури, които подобряват усвояването им от организма. Тази стратегия има допълнително преимущество за засилване на противовъзпалителното действие на полифенолите", казва Мариан Нисен Лунд, водещ изследовател в проучването.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Nvidia e първата компания в историята с капитализация над $ 4 трилиона

Фридрих Мерц: Дипломатическите средства за мир в Украйна са изчерпани

Украйна се надява да получи от ЕС още €20,1 млрд. помощ до края на годината

Литва и Финландия ще произвеждат противопехотни мини

Преминаване към еврото: Какво е важно да знаем като потребители

Bloomberg: макар да отрича, Китай подкрепя военната промишленост на Русия

Хутите атакуваха втори гръцки товарен кораб за два дни

Нидерландски и норвежки изтребители ще патрулират над Източна Европа
