В Китай расте търсенето на клонирани домашни любимци

В Китай расте търсенето на клонирани домашни любимци Снимка: https://pixabay.com/

На външен вид тези кучета и котки не се различават от обикновените, но всъщност са техни точни копия, произведени в Китай

Само четири компании в света се занимават с комерсиално клониране и китайската SinoGene е една от тях.

В лабораторията котки, кучета и дори коне започват живота си в чашката на Петри: учените отглеждат клетки, чиято ДНК съвпада на 100% с прототипа, и след това ги засаждат в сурогатна майка, която носи ембриона. Бъдещите клонирани котенца обикновено се износват от котка, а кученцата от куче, въпреки че това не е задължително.

В Китай се отнасят към опитите с животни не толкова негативно, колкото в Европа, и търсенето на клонирани домашни любимци нараства - особено по време на локдауните.

"Разликата с Европа, Америка и Япония остава огромна. Китай има повече от милиард души и само 100 милиона домашни любимци. Виждам рязко търсене на тях, особено на котки. Мисля, че това се дължи на пандемията", казва изпълнителният директор на компанията SinoGene - Mи Джидонг

SinoGene иска около 35 000 евро за клониране на котка. Произвеждането на куче е по-скъпо, повече от 50 хиляди. Компанията обаче се интересува не само от домашни любимци. 

През септември 2022 г. китайски учени първи в света клонираха застрашен от изчезване арктически вълк. Неговите соматични клетки са взети от кожата на вълчица на име Мая, която живее в националния парк Харбин, а ембрионът е износен от куче.

Сега компанията планира да клонира панди и тигри, коментира Euronews.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: