ООН: Екстремното изменение на климата изисква спешни действия

ООН: Екстремното изменение на климата изисква спешни действия Снимка: https://pixabay.com/

Последните осем години са били най-топлите в историята на наблюденията, сочат данните на Световната метеорологична организация

Метеорологичните, водните и климатичните бедствия, включително екстремни наводнения, горещи вълни и суша, засегнаха милиони хора и струваха милиарди долари загуби през 2022 г. Според Световната метеорологична организация (СМО) всичко това показва нарастващото въздействие на изменението на климата, причинено от вредни човешки дейности.

Събитията през 2022 г., подчертават експертите на СМО в своя нов доклад, сочат очевидната необходимост да се направи много повече за намаляване на емисиите на парникови газове и значително подобряване на мониторинга на този процес. Освен това СМО препоръчва отделянето на допълнителни средства за адаптиране към изменението на климата.

Последните осем години, според Световната метеорологична организация, са най-топлите в историята. Фактът, че охлаждащият ефект от събитието Ла Ниня продължава за трета поредна година, означава, че 2022 г. няма да бъде най-топлата година в историята. Въздействието на това явление обаче ще бъде краткотрайно и няма да обърне дългосрочната тенденция на затопляне, предизвикана от рекордни нива на парникови газове в атмосферата.

„Тази година преживяхме поредица от драматични метеорологични явления, които отнеха много животи и подкопаха хранителната, енергийната и водната сигурност и инфраструктурата“, заяви енералният секретар на СМО професор Петери Таалас.

Професорът припомни, че една трета от територията на Пакистан е била наводнена, което е довело до големи икономически загуби и човешки жертви.

„В Китай, в редица европейски страни, в Северна и Южна Америка бяха наблюдавани рекордни горещи вълни. Продължителната суша в Африканския рог заплашва региона с хуманитарна катастрофа“, казва Таалас.

Професор Таалас е убеден, че международната общност трябва да повиши готовността си за екстремни метеорологични явления и да гарантира, че целта на ООН „Ранно предупреждение за всички“ ще бъде изпълнена през следващите пет години.

Увеличаването на инвестициите в системи за глобален мониторинг и ранно предупреждение и изграждането на устойчивост на екстремни метеорологични и климатични явления ще бъдат сред приоритетите на Световната метеорологична организация през 2023 г., когато празнува своята 150-та годишнина.

Въпреки че 2022 г. не счупи световния температурен рекорд, много части на света поставиха национални топлинни рекорди.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: