Арестуваха пореден германец по подозрение в шпионаж в полза на Русия

Арестуваха пореден германец по подозрение в шпионаж в полза на Русия Снимка: aa.com.tr

Мъжът, оповестен като Артър Е., е бил задържан в неделя на летището в Мюнхен с помощта на ФБР.

Смята се, че той е свързан със служител на германското външно разузнаване (BND), който беше арестуван през декември, също по обвинения в шпионаж в полза на Русия, припомня ВВС. Обвиненията срещу Артър Е. са държавна измяна и участие в схема за предаване на разузнавателна информация на Русия.

Според прокуратурата, Артър Е. е предавал на Кремъл информация, получавана от негов познат - задържаният през декември офицер от BND, известен като Карстен Л. Първоначално за него се смяташе, че е нарушил правилата за поверителност и е станал съучастник в предателство, но по-късно Карстен Л. беше признат за виновен в предаване на документи на ЦРУ и руското разузнаване, за което беше осъден на осем години затвор. Задържането му беше първи случай на арест по подозрение в държавна измяна в състава на BND, след залавянето на тройния агент Маркус Райхел през 2014 г.

Арестуването на Артър Е. след пътуването му до САЩ се случва в момент на повишена загриженост относно руския шпионаж в Европа. През октомври беше уволнен един от шефовете на германската киберсигурност, след като медиите го обвиниха, че е имал връзки с хора, замесени с руските разузнавателни служби. Следващия месец друг германски гражданин беше признат за виновен в предаване на информация на руското разузнаване, докато е работил като офицер от резерва за германската армия. 

Освен в Германия, подобни случаи в последните години и месеци станаха известни и в САЩ, Великобритания, Франция, Австрия, Италия и Испания. Много страни, включително България, екстрадираха служители в руските посолства заради подозренията, че интересите на многобройния дипломатически персонал далеч надхвърлят служебните задължения. 

Последен акт на „добронамереност” се оказа фактът, че демонстрацията с изгарянето на Корана в Стокхолм е поискана и платена от  "журналист", работил за руския телевизионен канал RussiaToday. Случаят замрази надеждите на Швеция, че Турция ще подкрепи кандидатурата ѝ за членство в НАТО. Цялата тази „пъстра” дейност показва дългосрочните планове на Кремъл в противопоставянето му срещу западния свят.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: