Има вероятност руското разузнаване да стои зад пощенските пратки с бомби в Испания

Има вероятност руското разузнаване да стои зад пощенските пратки с бомби в Испания Снимка: globalnews.ca

Това съобщи The New York Times (NYT), позовавайки се на данни от испанското разследване и официални лица в САЩ и Европа.

Колети с бомби през есента и началото на зимата получиха премиерът на Испания Педро Санчес, Министерството на отбраната, Авиобазата Торехон де Ардос близо до Мадрид, украинският посланик, компанията, доставяща оръжия за Украйна, както и посолството на САЩ в Мадрид. По-късно украинският външен министър Дмитро Кулеба уточни, че след този инцидент в Испания подозрителни писма са изпратени до украинските посолства в 15 държави.

Като движеща сила зад кампанията, NYT посочва Главното управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили. Според официални лица в САЩ, с операцията Русия дава "сигнал", че може да извърши терористични атаки в Европа, ако европейските страни продължат да подкрепят Украйна. 

Испански следователи допускат, че руското разузнаване може да е възложило като извършители на бомбената кампания крайнодясното Руско имперско движение. Испанското следствие има индикации за връзките на радикалната групировка с руските специални служби, а испанската полиция е проследила контактите ѝ с крайнодесни испански организации. САЩ смятат Руското имперско движение за терористична организация с „ядра” в цяла Европа.

Американски служители казаха пред NYT, че руските офицери, ръководили пощенската бовбена кампания, са действали с намерениетода изненадат и тестват реакциите наевропейските правителства. Според източниците на NYT, руският президент Владмир Путин е предоставил на военното разузнаване достатъчно свобода на действие за провеждане на тайни операции в Европа, но степента на участие на Кремъл в акцията по изпращане на колетите-бомби не е ясна.

Според бивш експерт по антитероризъм в администрацията на Доналд Тръмп, „Това изглежда като предупредителен изстрел... Русия изпраща сигнал, че е готова да използва терористични атаки на запад”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: