Днес е първият ден на Коледа по стар стил

Днес е първият ден на Коледа по стар стил Снимка: kremlin.ru

Рождество празнуват Руската, Сръбската и Йерусалимската православни църкви, както и манастирите в Атон.

Коледа е в Сърбия, Република Северна Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина, Украйна и Русия. За разлика от други години, когато присъстваше на Коледната църковна служба в различни храмове извън Москва, тази година руският президент Владимир Путин посрещна Рождество сам в катедралата „Благовещение”, построена за руските царе зад стените на Кремъл.

В официално съобщение, публикувано днес, Путин поздрави православните християни, посочвайки, че празникът вдъхновява "добри дела и стремежи". Той похвали руската православна църква, че подкрепя „нашите войници, участващи в специалната военна операция - едно велико, многостранно, аскетично дело, което заслужава най-искрено уважение“.

В своя проповед миналата година руският патриарх Кирил,  като твърд подръжник на руския лидер, постанови, че смърт на бойното поле в Украйна „измива всички грехове“, припомня The Moscow Times.

След разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и патриарх Кирил, Владимир Путин едностранно нареди на руските въоръжени сили в Украйна да спрат атаките за 36 часа, от 9:00 ч. на 6 януари, до 21:00 ч. днес. 

Но журналисти от AFP отбелязват, че са чули изстрели и от едната, и от другата страна на фронтовата линия - в Бахмут, в Краматорск, както и в крайфронтовия град Курахово, където са били повредени жилищни сгради и медицинско заведение.

"Те говорят за прекратяване на огъня. Ето с кого сме във война", каза пред AFP Кирило Тимошенко от канцеларията на украинския президент. Той съобщи, че силите на Москва са ударили пожарна станция в Херсон, при което са ранени няколко души. От администрацията на Луганска област добавиха, че руските войски са обстрелвали 14 пъти позиции на Киев в региона. 

Руското министерство на отбраната обаче заяви, че спазва едностранното прекратяване на огъня и обвини украинските сили за стрелбата. Украйна изтълкува хода на Владимир Путин като стратегия на Русия да спечели време, а френското външно министерство определи т. нар. прекратяване на огъня като "груб опит на Русия" да отклони вниманието от своята вина за войната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: