Редкоземните метали влизат в ЕС от Китай през Русия

Редкоземните метали влизат в ЕС от Китай през Русия Снимка: thoughtco.com

Ценните суровини са съществен компоненент в производството на микрочипове, електроника и боеприпаси за модерни оръжия.

Според Bloomberg, руските железопътни и други превозвачи транспортират все повече и повече метали, предназначени за европейската отбранителна индустрия. Така през първите девет месеца на миналата година обемът на доставките е стигнал до 36 074 тона - т.е., двойно повече, отколкото за цялата 2021 г., пише Bloomberg, позовавайки се на данни от ЕС.

Този маршрут остана отворен след налагането на европейските санкции, тъй като през юли ЕС обяви изключение за транзитния железопътен транспорт през Русия. Вероятно това е причината с този внос за Европа да се заемат руските железници, макар че са под европейски санкции. 

Китай доставя над 90% от редкоземните метали, използвани в Европейския съюз. Така например, китайският лантан се използва при производството на бронебойни боеприпаси и противотанкови оръжия.

И други оръжейни системи разчитат на редкоземни елементи, доставяни от Китай, отново чрез руските железници, превърнали се в ключов канал за вноса на стратегически метали в ЕС. Въпросът е свързан и с предоставянето на модерни танкове на Украйна. 

След като в петък висши служители на Германия направиха малък напредък по въпроса, съюзниците на Киев са изправени пред трудни решения, осъзнавайки, че производство на такива оръжия минава по влаковите релси през територията на врага, който се опитват да победят, коментира Bloomberg.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: