Унгария блокира поредния транш от подкрепата на ЕС за Украйна

Унгария блокира поредния транш от подкрепата на ЕС за Украйна Снимка: tvpworld.com

Става дума за половин милиард евро от т.нар. Европейски фонд за мир, от който страните от ЕС финансират снабдяването на Украйна с оръжия и защитно оборудване от самото начало на войната.

Досега Унгария, която не доставя оръжие на Украйна, се въздържаше при гласуването на решенията за последващи траншове, но не беше блокирала тази подкрепа. По думите на европейски дипломат пред кореспондента на радио RMF FM в Брюксел, ветото на Унгария е особено възмутително, тъй като няма друго оправдание, освен да поддържа политиката на Русия.

Страните от Европейския съюз ще окажат натиск върху Будапеща по време на предстоящата среща на външните министри на ЕС, но същевременно имат и план „Б” – както в случая, когато в началото на декември Унгария блокира € 18 милиарда макрофинансова помощ за Украйна. Тогава ЕС прие законов акт, който направи възможно предоставянето на тази помощ, заобикаляйки Унгария – което я накара да отстъпи и в крайна сметка пакетът помощи беше приет от всичи 27 държави-членки на ЕС.

Така че ако Будапеща не се откаже от ветото си, ЕС може да вземе решението за подкрепа на Украйна и с гласовете на 26 страни-членки, предполагат дипломати в Брюксел, коментирайки, че една малка проруска държава, на която са направени всички изключения относно спазването на санкциите срещу Русия, не може да диткува позицията на целия ЕС.

Унгария обаче е последователна в „дразнещите” Евросъюза действия, след като само преди дни и без никаква обосновка предложи да се извадят от „черния списък” на санкциите някои руски олигарси. 

Бюджетът на Фонда за мир, чийто 7-и транш към Украйна Унгария блокира, е € 5,6 милиарда. През декември 2022 беше увеличен с € 2 милиарда, с възможност за ново увеличение до почти € 11 милиарда. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: