Американският конгрес съгласува рекорден проектобюджет за отбрана за следващата година

Американският конгрес съгласува рекорден проектобюджет за отбрана за следващата година Снимка: kirkpatrick.house.gov

Законът за националната отбрана за фискалната 2023 г. (NDAA) предвижда отпускането на $847,3 милиарда, т.е., с $ 45 милиарда повече, отколкото поиска президентът Байдън

Според Reuters, отбранителният проектобюджет предвижда $ 6 милиарда за укрепване на европейската отбрана, нови инвестиции от $ 11,5 милиарда в Тихоокеанската инициатива, както и петгодишна програма на стойност $ 10 милиарда за отбраната на Тайван. Предвидената помощ за Украйна е в размер на $ 800 милиона - с $ 500 милиона повече, отколко поиска Белият дом.

Законопроектът включва $ 2,7 милиарда за увеличаване на капацитета за производство на боеприпаси, като същевременно отменя временно някои ограничения върху договорите за боеприпаси за Украйна. Повече средства са предвидени и за разработване на хиперзвукови оръжия и закупуване на съществуващи оръжейни системи, включително изтребители F-35 на Lockheed Martin Corp и кораби, произведство на General Dynamics. 

Проектобюджетът предвижда и въвеждането на вторични санкции срещу лица, участващи в сделки с руско злато. Това важи и за златните резерви на Централната банка на Русия, които се намират извън границите ѝ. 

NDAA, който се приема всяка година от 1961 г. насам, обхваща всичко в отбраната - от увеличението на заплатите на американските военни, до възможния брой самолети и кораби, които могат да бъдат закупени. 

Тъй като това е задължително законодателство, NDAA често се използва за реализацията на редица инициативи. Така например, за фискалната 2023 г. законът прие искането на много от конгресмените републиканци да се отмени задължителната ваксинация срещу COVID-19 за  членовете на въоръжените сили.

Очаква се NDAA за фискалната 2023 г. да премине през Сената и Камарата на представителите този месец и да бъде изпратен в Белия дом, за да може президентът Байдън да  го подпише. Но и това не е последната дума за разходите за отбрана. NDAA реално включва програми, а Конгресът трябва да приеме законопроекти за бюджетни кредити, за да даде на правителството законови правомощия да харчи федерални пари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: