"Най-трудният ден" за Вучич

"Най-трудният ден" за Вучич Снимка: predsednik.rs

Президентът на Сърбия обещава да запази мира, но с условия

"Притиснати сме до стената. Това е най-трудният ден за мен, откакто съм президент на Сърбия“.

Александър Вучич каза това след заседание на Съвета за национална сигурност, на което обеща да запази мира, но каза, че армията му е готова да защити сръбското малцинство в частично признатото Косово.

    "Преди да получат заповед, освен да обявим тревога и да ги поставим в бойна готовност, ще се опитаме милион пъти да запазим мира."

Александър Вучич, президент на Сърбия

Поредното изостряне в северната част на Косово настъпи на 10 декември на фона на ареста на бившия сръбски полицай Деян Пантич от властите в региона. Той е заподозрян в нападения срещу косовски полицаи.

Пантич, подобно на много други етнически сърби, подаде оставка в началото на ноември в знак на протест срещу решението на Прищина да забрани предвоенните сръбски регистрационни номера.

В отговор на задържането на Пантич косовските сърби блокираха с тежкотоварни автомобили пътища в северната част на страната и блокираха движението през два основни гранични пункта в посока Сърбия.

В град Косовска Митровица прозвучаха сирени за въздушна тревога. Съобщава се за стрелба.

Косовският премиер Албин Курти нарече протестиращите "престъпни банди" и поиска сърбите да премахнат барикадите до неделя вечерта. В противен случай той се закани да проведе операция по премахване на бариерата с участието на косовската полиция.
 

Вучич на свой ред обяви намерението си да разположи до хиляда сръбски полицаи на територията на Косово и Метохия за защита на етническото малцинство.

Но съответното искане вероятно ще бъде отхвърлено от мисията на НАТО, тъй като противоречи на мирното споразумение, сключено преди две десетилетия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: