Швейцария блокира сметки на аржентинската политическа фамилия Киршнер

Швейцария блокира сметки на аржентинската политическа фамилия Киршнер Снимка: latinamericanpost.com

Мярката е предприета в рамките на разследване за корупция на бившите аржентински президенти Нестор Киршнер и съпругата му Кристина Киршнер.

Обвинението твърди, че по време на президентските си мандати двамата лявоцентристки лидери са спечелили милиони, чрез незаконно възлагане на над 50 големи правителствени поръчки на изпълнители от приятелския си кръг, припомня swissinfo.ch. 

Нестор Киршнер беше президент на Аржентина в периода 2003 – 2007 г. Съпругата му Кристина Фернандес де Киршнер спечели два президентски мандата с голямо мнозинство, управлявайки страната от 2007 до 2015 г. Наричана често „Желязната лейди на Аржентина”, след смъртта на съпруга ѝ през 2010 г., тя оглави и лявоцентристката политическа коалиция „Фронт за победа”. 

В качеството ѝ на вицепрезидент, в началото на декември 69-годишната Кристина Киршнер беше осъдена на 6 години затвор за корупция и измама с държавни средства за благоустройство в размер на един милиард долара. Съдът постанови и доживотна забрана да упражнява политическа дейност, което слага край на плановете ѝ през 2023 г. отново да се кандидатира за президент.

Г-жа Киршнер обаче едва ли скоро ще попадне в затвора, благодарение на имунитета си и стартирането на серия дела за обжалване. Тя отхвърли всички обвинения, обявявайки процеса за политически акт на „паралелната държава-мафия”. „Тук не става дума за осъждане на идеи, а просто за грабеж на бетон”, коментира пред The Guardian опозиционен аржентински политик. 

Малко преди осъдителната присъда Кристина Киршнер като по чудо оцеля при атентат, тъй като пистолетът на нападателя ѝ засякъл. Смята се, че присъдата ѝ ще засили политическата нестабилност в Аржентина.

Замразените сметки в двете швейцарски банки съдържат около CHF 5 милиона ($ 5,4 милиона). Адвокатите на Киршнер обжалваха първоначалното решение за блокирането им, но Върховният съд на Швейцария публикува вчера окончателното си решение, че отхвърля жалбата.

Действията на швейцарските власти са отговор на две искания на Аржентина за правна помощ от 2018 и 2020 г. в разследването на корупционния скандал, включително замразяване на въпросните банкови сметки. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: