Търговия с биткойн - вече след регистрация в НАП и такса

Търговия с биткойн - вече след регистрация в НАП и такса Снимка: pixabay.com

Нов регистър за дигиталните портфейли.

Търговията с биткойн вече ще се осъществява след регистрация в НАП и такса. Условията важат и за новите популярни дигитални портфейли.

По решение на Министерски съвет лицата, предлагащи услуги, свързани с виртуални криптовалути (биткойн например) и техния обмен, както и дигитални портфейли, ще имат задължението да се впишат в новия регистър, създаден специално в Националната Агенция по приходите (НАП), и да декларират дейността си. 

Таксата е в размер на 50 лв.


Целта е новият сектор да бъде по-прозрачен и да се предотвратят опити за изпиране на пари и финансиране на тероризъм. Поводът е повишената популярност през последните години на виртуалните валути, както и фактът, че те са и средство за разплащане при търговия с нелегални стоки и услуги.

 

Предвид тяхната анонимност обаче, регулаторният орган предприе мерки срещу доставчиците на този вид услуги и свързаната търговия.

 

Тази регулация стана необходима през 2018 г., когато е приета Пета директива за борбата с изпиране на пари.

За таксата от 50 лв. е направена промяна в постановление на Тарифа 12 за таксите, събирани от Министерство на финансите и Закона за държавните такси.

 

Според закона е предвидено също вписването в регистъра по ред и условия според наредба на министъра ни финансите. С тази цел ще се събират и такси, чиято тарифа ще се определя от Министерски съвет.

Със събраните средства ще бъде обезпечено поддържането на регистъра, като разходите ще бъдат минимални за вписващите се лица. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: