Търговия с биткойн - вече след регистрация в НАП и такса

Търговия с биткойн - вече след регистрация в НАП и такса Снимка: pixabay.com

Нов регистър за дигиталните портфейли.

Търговията с биткойн вече ще се осъществява след регистрация в НАП и такса. Условията важат и за новите популярни дигитални портфейли.

По решение на Министерски съвет лицата, предлагащи услуги, свързани с виртуални криптовалути (биткойн например) и техния обмен, както и дигитални портфейли, ще имат задължението да се впишат в новия регистър, създаден специално в Националната Агенция по приходите (НАП), и да декларират дейността си. 

Таксата е в размер на 50 лв.


Целта е новият сектор да бъде по-прозрачен и да се предотвратят опити за изпиране на пари и финансиране на тероризъм. Поводът е повишената популярност през последните години на виртуалните валути, както и фактът, че те са и средство за разплащане при търговия с нелегални стоки и услуги.

 

Предвид тяхната анонимност обаче, регулаторният орган предприе мерки срещу доставчиците на този вид услуги и свързаната търговия.

 

Тази регулация стана необходима през 2018 г., когато е приета Пета директива за борбата с изпиране на пари.

За таксата от 50 лв. е направена промяна в постановление на Тарифа 12 за таксите, събирани от Министерство на финансите и Закона за държавните такси.

 

Според закона е предвидено също вписването в регистъра по ред и условия според наредба на министъра ни финансите. С тази цел ще се събират и такси, чиято тарифа ще се определя от Министерски съвет.

Със събраните средства ще бъде обезпечено поддържането на регистъра, като разходите ще бъдат минимални за вписващите се лица. 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: