Рекордeн приход от 8,8 млрд. лева данъци до април отчете НАП

Рекордeн приход от 8,8 млрд. лева данъци до април отчете НАП Снимка: НАП

Най-висок ръст има при постъпленията от доходите на физическите лица - над 12%, следван от ДДС - над 10 на сто

Рекордни 8,8 млрд. лева данъчни приходи са влезли в хазната за първите четири месеца на годината, отчетоха от Националната агенция по приходите към 28 април 2021 г. За същия период на м.г. постъпленията са били 7,9 млрд. лева или нарастването е с над 914 млн. лева.

Експертите на приходното ведомство наблягат на факта, че рекордните постъпления от данъци и осигурителни вноски са в условията на продължаваща пандемична обстановка и при отложено внасяне на корпоративния данък за юни 2021 г. (вместо до края на март).

При разбивка в зависимост от източниците става ясно, че над 1,3 млрд. лв. са дошли от данъка върху доходите на физическите лица, 490 млн. лв. са корпоративни данъци и 2,8 млрд. лв. ДДС. 

Общият размер на приходите от осигурителни вноски за периода е 3,7 млрд. лв., като от тях 2,2 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 942 млн. лв. – за здравноосигурителни вноски, и 527 млн. лв. – за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Най-висок е ръстът на постъпленията при данъците върху доходите на физическите лица - над 12%, следван от данъка върху добавената стойност - над 10 на сто.

Намаление с около 7% заради законови промени има при корпоративния данък, но се очаква то да бъде напълно компенсирано до края на юни, когато е новият срок за внасяне на този вид данък.

Приходите от осигурителни вноски растат стабилно с около 8 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от НАП. 

Балансът между мерките за насърчаване и подкрепа на доброволното спазване на закона и контролните механизми, които прилага НАП, са в основата на успеха. Отчитаме отличен резултат в условията на продължаваща пандемична обстановка с нейните икономически и социални последици и в режим, в който освен основните си ангажименти, екипът на НАП управлява програмата за подкрепа с оборотен капитал, по която до момента сме разплатили над 112 млн. лв.“, каза изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова по повод рекордните постъпления.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: