Качеството на въздуха в спалнята влияе върху работоспособността на следващия ден

Качеството на въздуха в спалнята влияе върху работоспособността на следващия ден Снимка: https://pixabay.com/

Изследване установи, че високата концентрация на въглероден диоксид в спалнята намалява концентрацията и другите когнитивни функции след сън

За изследването съобщава пресслужбата на Техническия университет на Дания.

Международен екип от изследователи от Дания и Китай показа, че въглеродният диоксид в спалнята не само влияе върху качеството на съня, но също така може да наруши когнитивните способности и да намали работоспособността на следващия ден. За оптимално качество на съня концентрацията на CO₂ не трябва да надвишава 750 части на милион.

Изследователите са направили измервания в над 100 домакинства в Дания и Шанхай. Те изследвали качеството на въздуха в спалнята, проследили качеството на съня и тествали когнитивните способности на участниците в експеримента на следващия ден.

Учените събрали подобни данни от доброволци, които прекарали нощта в климатична камера, прозрачна кутия от плексиглас, която позволява да наблюдавате и анализирате качеството на въздуха през нощта.

Анализът показал връзка между концентрацията на въглероден диоксид и производителността: високата концентрация на въглероден диоксид влияе отрицателно върху способността за концентрация, разбирането и усвояването на информация и реагиране на външни импулси.

Изследователите са установили, че при концентрация под 750 части на милион на CO₂ (при добра вентилация и добро качество на външния въздух) няма отрицателен ефект върху качеството на съня. В помещения с концентрация на газ от 1150 части на милион качеството на съня значително се влошава, а при концентрация над 2600 части ефективността на следващия ден намалява.

Изследователите отбелязват, че в градска среда със значително замърсяване на въздуха извън прозореца обикновената вентилация може да не е достатъчна. В този случай системата за изкуствена вентилация може да бъде най-доброто решение.


https://www.dtu.dk/nyheder/alle-nyheder/god-udluftning-under-soevn-gavner-kognitive-evner?id=3c793f43-a94a-41a9-8e61-fc5275d831d1

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: