Европарламентът призна Русия за "държава - спонсор на тероризма"

Европарламентът призна Русия за "държава - спонсор на тероризма" Снимка: pikist.com

Европарламентът прие резолюция относно признаването на Русия за "страна-спонсор на тероризма

Европейският парламент (ЕП) прие резолюция за признаването на Русия като "държава - спонсор на тероризма" заради военната операция в Украйна.

Гласуването беше излъчено на сайта на ЕП. Документът беше подкрепен от 494 депутати, 58 гласуваха против, 44 се въздържаха.

Резолюцията не носи никакви преки правни последици за ЕС, но отразява мнението на болшинството депутати, които през последните години приеха цяла серия антируски документи.

В момента ЕС няма законодателна база за включване на държави в списъците на страни - спонсори на тероризма. В същото време от 2016 г. действа режим, който позволява включването в персонални санкционни списъци на физически лица и организации за подкрепа на тероризма. В тези списъци днес фигурират 13 физически лица и 4 организации, включително ИД и "Ал Кайда".

В резолюцията Европейският парламент характеризира "действията на Русия в Украйна като актове на терор срещу украинското население". Поради това ЕП признава Русия за "държава - спонсор на тероризма и държава, използваща терористични методи".

"ЕП <...> подчертава, че <...> разрушаването на цивилната инфраструктура и други сериозни нарушения на правата на човека и международното хуманитарно право се приравняват на актове на терор срещу украинското население и представляват военни престъпления", се казва в документа.

Депутатите призоваха ЕС и неговите държави-членки да разработят правна основа за съставяне на списък на държавите - спонсори на тероризма, благодарение на който ще бъде възможно да се въведат "съществени ограничителни мерки" срещу тези страни, което също така да доведе до последствия за отношенията на ЕС с тях. В същото време ЕП предложи Москва да бъде включена в такъв списък след създаването му.

Евродепутатите също така призоваха институциите на ЕС да продължат пътя към засилване на "международната изолация на Русия" и допълнително да съкратят дипломатическите отношения с Москва, като ги сведат до "абсолютно необходимия минимум".

Освен това в документа се споменават и военни формирования."Европейският парламент призовава Съвета на ЕС да включи "Групата на Вагнер " и141-ви специален моторизиран полк, известен още като "кадировски", в списъка на ЕС за лица, групи и организации, съпричастни към терористични актове", се казва в резолюцията.

Депутатите призоваха Брюксел в най-кратки срокове да съгласува и въведе в действие нов, девети поред, санкционен пакет срещу Москва, включвайки в него забрана за внос на руски диаманти, а също така ефективно да възпрепятства заобикалянето на ограничителните мерки.

Одобрената от Европейския парламент резолюция ще бъде изпратена за запознаване на правителствата на страните от ЕС, генералния секретар на ООН, Съвета на Европа, ОССЕ, службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека, Международния комитет на Червения кръст, Международния наказателен съд, както и отделно на правителството и парламента на Русия и Украйна.

КЕШ Медия припомня, че от февруари тази година страните от ЕС въведоха осем пакета санкции срещу Москва заради ситуацията в Украйна.

От "Смолни" предупредиха, че признаването на Русия като страна-спонсор на тероризма противоречи на международното право. В отговор на подобна инициатива на американските конгресмени, Москва през август заплаши да скъса дипломатическите отношения с Вашингтон. Дипломатите посочиха, че след това САЩ "рискуват окончателно да пресекат точката на невъзвратност с всички произтичащи от това последствия".

От руското МВнР подчертаха, че Москва е готова за всяко развитие на ситуацията. През септември Белият дом заяви, че администрацията на САЩ е взела окончателно решение да не дава на Русия статут на страна - спонсор на тероризма.

През октомври парламентът на Естония призна Русия за страна-спонсор на тероризма, аналогично решение през август взеха латвийските депутати. В Москва нарекоха тази стъпка поредната проява на русофобия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: