Великобритания е изправена пред рекорден спад в производството

Великобритания е изправена пред рекорден спад в производството Снимка: pxhere.com

Lloyds Banking Group съобщи за спад в 12 от 14-те сектора на британската икономика през октомври

Максимален за последните две години брой сектори на британската икономика показа спад в производството миналия месец, съобщи Lloyds Banking Group.(

"През октомври 12 от 14-те сектора, наблюдавани от тракера, отбелязаха спад", се казва в документ, публикуван на уебсайта на банковата група. Уточнява се, че това е рекорд от времето на пандемията от COVID-19.

Отбелязва се, че през септември спад се е наблюдавал в 9 сектора, което също е най-високият брой от май 2020 г. насам, когато във Великобритания беше въведен локдаун във връзка с коронавируса.

Според данните настоящият спад в производството се обяснява с намаляването на търсенето на фона на сериозното поскъпване на живота и скока на инфлацията. 

Най-силен спад в търсенето се наблюдава в химическата промишленост, металургията и леката промишленост. В същото време се е увеличило търсенето на услуги в областта на софтуера.

По данни на Банката на Англия британската икономика се намира в състояние на рецесия, която ще продължи до 2024 година. Годишната инфлация във Великобритания в края на октомври се ускори до 11,1%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: